AKTUELNO

Ako želite da smršate, važno je da tačno odredite redosled svojih treninga a pri tom nikako ne treba zanemeriti trening snage koji je zadužen za izgradnju mišića i oblikovanje tela.

Ipak, postavlja se pitanje da li je bolje prvo raditi kardio, a onda preći na vežbe i sprave za jačanje mišića?

Studija objavljena u Journal of Strength and Conditioning Research otkriva nešto veoma iznenađujuće: zaista nema razlike između toga da li radite karido pre ili posle treninga.Bilo da podižete tegove ili se znojite na mašinama za vežbanje, ono isto utiče na nivo hormona. Takođe, nećete primetiti veliku razliku, navodi se u rezultatu ovog istraživanja.

Iako je studija dovela do jasnih odgovora, mišljenja i dalje variraju.

Prema mipljenju fitnes stručnjaka Entonija Jenga, "uvek je bolje uraditi trening snage pre kardia zato što je donekle prirodno da odradite teže stvari dok je vaše telo još uvek sveže. Ako uradite suprotno, vaše telo će biti umorno pa možda neće moći da radite vežbe sa maksimalnim opterećenjem i vaša tehnika može biti lošija."

Foto: Pixabay.com

Dijana Čaluks, vlanica internet stranice za onlajn vežbanje HitchFit.com ističe da prvo u obzir treba uzeti cil:

- Ako je vaš cilj da izgubite masnoću, idealna situacija bi bila da radite prvo trening snage, a potom karidovaskularni trening.

Ona objašnjava da kada trenirate snagu, vaše telo koristi glikogen ( gde se skladište ugljeni hidrati koji predstavljaju gorivo za ćelije i mišiće, pa ako radite prvo trening snage, a odmah potom karido, možete da utičete na ubrzavanje metabolizma.

Kada je reč o idealnom vremenu za vežbanje, istraživanje objavljeno u British Journal of Nutritio je pronašlo da ljudi sagore 20 odsto više telesne masnoće trčeći ujutru, pre nego što doručkuju.

#Teretana

#Trening

'