AKTUELNO

U Veneciji je nadolazeća voda regularna pojava, ali je ovoga puta napravljena ogromna šteta. Ipak, to nije smanjilo broj turista koji hrle u ovaj italijanski grad.

Kada kažemo Venecija, prvo pomislimo na kanale, gondole i dolazak do grada brodićem. Međutim, prošle nedelje je zbog velike oluje izbila poplava kakvu ovaj kraj ne pamti decenijama, ali to nije sprečilo turiste i lokalno stanovništvo da se dobro provedu.

AKVA ALTA

Poplave u regionu Jadranskog mora u kojem sa nalazi Venecija nisu retke. Zapravo, toliko su periodične da imaju i svoje ime - akva alta (velika voda). Venecija je grad koji tone sve više jer nivo vode konstantno raste i stručnjaci tvrde da će se u narednim decenijama naći u potpunosti ispod nivoa mora.

Poplava ovog puta nije samo prošla gradom, kao što je to bio slučaj ranijih godina, već je napravila veliku štetu i odnela više desetina života. Čak 75 odsto grada bilo je potopljeno, u pojedinim mestima voda je dosegla i visinu od metar i po, a neka predgrađa i sela su ostala blokirana zbog odrona.

No, ono što najviše pogađa Venecijance jesu oštećenja koja je voda nanela kulturno-istorijskim spomenicima, na koje su oni ponosni. Jedan od najpoznatijih je Bazilika Svetog Marka, koja je pretrpela višemilionsku štetu i morala je da zatvori svoja vrata na nekoliko dana. Slana voda je nagrizla mnoge stubove i temelje, pa se lokalci plaše da bi moglo da dođe do većeg urušavanja. Stradala su i drva i biljke u dvorištima. Lokalne vlasti su objavile da je ukupna šteta prešla sumu od milijardu evra.

U INAT NEPOGODI

Dan nakon izbijanja velike poplave, vlasti su upozorile ljude da bez preke potrebe ne obilaze Veneciju. Međutim, to je jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi i u njoj se u tom trenutku zateklo mnogo turista. Mnogo njih je odlučilo da ne dozvoli nepogodi da im pokvari odmor, pa su šetali gradom u gumenim čizmama, slikali se ispred poplavljenih spomenika kulture i pili kafu na otvorenom i jeli sladoled iako im je voda bila do kolena.

Takođe, Venecijanski maraton je održan 28. oktobra bez obzira na činjenicu što su ulice bile pod vodom. Na internetu su se pojavili mnogi zanimljivi snimci i fotografije na kojima su ljudi plivali gradskim ulicama, pozirali i ludo se zabavljali, a umetnici su iskoristili vodu kako bi dobili efekat refleksije prilikom fotografisanja poznatih lokacija.

Voda se sada povukla i Venecija se polako vraća starom životu. Sunce je ponovo okupalo ovaj grad, a agencije u Srbiji se ne obaziru previše na katastrofu koja se desila pre samo nedelju dana. Srpske agencije imaju ponude za jednodnevni izlet u Veneciji po ceni već od 30 evra, a većina njih je popunila sve ture koje kreću ovih dana na čuvenu italijansku destinaciju. U agencijama kažu da je situacija na terenu stabilna i da nema razloga za brigu.

Ipak, ukoliko se odlučite da putujete do Venecije, preporučujemo da ponesete gumene čizme jer će vam, očigledno, one biti spas ako vremenske prilike ponovo iznenade ovaj grad.

#Poplave

#Venecija

'