AKTUELNO

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da zaštite svoju decu!

Smena godišnjih doba i nagle promene temperature često mogu biti povoljan teren za razvoj virusa i prehlada. Ova pojava javlja se kako kod odraslih, tako i kod najmlađih. Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da zaštite svoju decu od njih!

Složićemo se da je nemoguće da držimo dete na oku dvadeset i četiri časa dnevno. Potrebno je da na trenutak preusmerimo pažnju, što je sasvim dovoljno da dete prljave ruke ili igračke stavi u usta. Ovo je naročito vezano za vrtiće u kojima dete provodi veliki deo dana. Fizički je izazov da vaspitač neprekidno svoju pažnju posvećuje svakom detetu, u svakoj sekundi. Zato je, posebno u ovom prelaznom periodu, dete izloženo uticajima raznih virusa i gripa koji vladaju. Nagle promene temperatura, smena kišnih i toplih dana, nedovoljno odmora, neprilagođena ishrana, pad imunog sistema… Sve su to odlični temelji za pojavu i razvoj virusa i bakterija. To posebne muke zadaje roditeljima čiji je dnevni raspored preopreterećen, jer zahteva dodatnu negu i boravak sa detetom kod kuće. Dete najpre biva malaksalo, slabi mu apetit, javlja se temperatura, zatim i uporni napadi kašlja, kijavica. Napadi kašlja nadražuju sluznice, zamaraju dete i čine ga bezvoljnim i nervoznim. Da biste sprečili šansu da se vaše dete zarazi virusom, potrebno je da:

Foto: Pixabay.com

• Obratite pažnju na oblačenje

Preporuka je da svoje dete oblačite slojevito. Jesen, naročito ova rana, promenljive je prirode. Nekoliko dana biva toplo i sunčano, što naše mališane posebno raduje, jer mogu više vremena provode napolju na igralištu ili u parku. To i nas roditelje pomalo opusti, pa dete rasteretimo jaknica, dukseva i prsluka. Treba voditi računa da dete ne provodi vreme napolju znojavo, već da se po potrebi presvuče. Takođe, ukoliko imate decu školskog uzrasta, svesni ste velike razlike u temperaturi u odnosu na jutro (ili posle podne) kad krenu u školu i podneva, odnosno večeri kad se vraćaju. Deca se opuste, naročito kad se vraćaju sama, skinu jakne, zaigraju se ili zapričaju. To je dovoljno da se prehlade. Deca nisu nikad dovoljno velika da bismo ih podsećali da se obuku, presvuku ili ponesu dodatni komad ‘’za svaki slučaj’’.

• Vodite računa o zdravoj I izbalansiranoj ishrani

Godišnji odmori su prošli, leto je ostalo za nama. Škola je uveliko počela, novi poslovi, obaveze i planovi koje treba realizovati su pred nama. Uprkos svim zadacima koje nam svakodnevica servira, treba povesti računa kada je dnevni meni u pitanju. Ako nemate dovoljno vremena da svaki dan posvetite kuvanju, kuvajte za više dana i uštedite vreme. Neka obroci koje kuvate svojim najmilijima budu izbalansirani, bogati proteinima i vlaknima. Pojačajte unos vitamina C u vidu ceđenih sokova i svežeg voća i povrća. Dodatno konzumiranje vitamina sprečava razvoj virusa.

Foto: Pixabay.com

• Izborite se sa prehladom pomoću prirodnih preparata

Pored povišene telesne temperature, glavobolje, opšteg stanja malaksalosti, virusi koji vladaju sa sobom nose i upalu disajnih puteva. Ona je praćena upornim napadima kašlja koji nadražuju sluzokožu grla i čine disanje otežanim. Pedijatri preporučuju biljni sirup protiv kašlja za decu Herbiko sa medom. On razređuje sekret i omogućava lakše iskašljavanje. Pored meda sa svojim poznatim blagotvornim dejstvima, ovaj sirup sadrži biljne tinkture kamilice, bosiljka i koren belog sleza. Ovakav sastav čini ga ne samo efikasnim sredstvom u borbi protiv upornih napada kašlja, već i odličnim saveznikom u jačanju imunog sistema celog organizma. Herbiko sa medom otvara bronhije, omogućava lakše disanje i samim tim, mirniji san i odmor, koji su detetu u oporavku neophodni.

Autor: Pink.rs

#Prehlada

#Virus

#Zdravlje

#deca

'