AKTUELNO

Ovi mekani kolačići ne sadrže pšenično brašno i jaja, tako da su odlični za ljude koji imaju alergije. Recept se takođe može prilagoditi veganima i ljudima koji su alergični na mleko.

Potrebni sastojci: 100 g brusnica,  2 kašike lanenog semena,  140 g ovsenog brašna,  1 kašičica praška za pecivo,  ½ kašičice sode bikarbone,  ½ kašičice soli,  ½ kašičice cimeta,  2 kašike mekog putera,  30 g smeđeg šećera,  50 g kokosovog šećera,  1 kašičica ekstrakta vanile,  130 g ovsenih pahuljica

Foto: Pixabay.com

1. Zagrejte rernu na 180 °C. Pokrijte dve velike tepsije za pečenje sa papirom za pečenje.

2. Pomešajte laneno seme i 3 kašike vode u šolji. Ostavite po strani.

3. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.

4. Pomešajte puter i šećer i mutite dva minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte vanilin šećer i laneno seme i pomešajte sastojke da dobijete glatku smesu.

5. Pomešajte brašno sa ovsenim pahuljicama, dodajte brusnicu i umućeni maslac sa šećerom.

6. Pravite kuglice debljine 0,5 cm i stavite ih na pleh za pečenje. Ostavite više prostora između keksa, jer će narasti tokom pečenja.

7. Pecite 12 minuta dok keks ne dobije lepu braon boju.

#Keks

'