Ovi mekani kolačići ne sadrže pšenično brašno i jaja, tako da su odlični za ljude koji imaju alergije. Recept se takođe može prilagoditi veganima i ljudima koji su alergični na mleko.
Potrebni sastojci: 100 g brusnica, 2 kašike lanenog semena, 140 g ovsenog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, ½ kašičice sode bikarbone, ½ kašičice soli, ½ kašičice cimeta, 2 kašike mekog putera, 30 g smeđeg šećera, 50 g kokosovog šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 130 g ovsenih pahuljica
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Pokrijte dve velike tepsije za pečenje sa papirom za pečenje.
2. Pomešajte laneno seme i 3 kašike vode u šolji. Ostavite po strani.
3. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.
4. Pomešajte puter i šećer i mutite dva minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte vanilin šećer i laneno seme i pomešajte sastojke da dobijete glatku smesu.
5. Pomešajte brašno sa ovsenim pahuljicama, dodajte brusnicu i umućeni maslac sa šećerom.
6. Pravite kuglice debljine 0,5 cm i stavite ih na pleh za pečenje. Ostavite više prostora između keksa, jer će narasti tokom pečenja.
7. Pecite 12 minuta dok keks ne dobije lepu braon boju.
#Keks