AKTUELNO

Mačke su po prirodi noćne životinje. Najaktivnije su u zoru i sumrak. Nemojte da se ljutite na nju ako želi u pola noći da se igra.

Ipak, možete da pokušate da je odviknete od takvog ponašanja, a evo i kako:

Postoji nekoliko načina da vaša mačka bude zauzeta dok vi niste kod kuće. Osigurajte joj dovoljno zanimljivih igračaka. S vremena na vreme sklonite neke od njih pa ih posle nekog vremena vratite. Isto kao i s ljudima, ista stvar i mačkama postane dosadna.

Papirna kesa je dobra i jeftina alternativa, a mačkama je jako zabavna, a posebno ako još ubacite neku igračkicu unutra. Dobra ideja je postaviti hranilicu za ptice na prozor. To je prava zabava za mačke! Nema većeg zadovoljstva nego gledati prave ptice izbliza.

Kada se vratite s posla, iz škole i slično, provedite kvalitetno vreme s vašom mačkom. Vi najbolje znate što ona najviše voli i kako se igra. Nakon igranja, vreme je za večeru, a posle dobrog obroka svaka mačka poželi da odspava. Nekim mačkama nije mesto u spavaćoj sobi, pogotovo ako su previše aktivne.

Ako mačka grebe i mjauče, dobra ideja je da stavite na vrata nešto što ne voli, kao na primer dvostranu lepljivu traku. Ako mačka odjednom počne noću da luta i da se preterano oglašava, možda postoji neki medicinski problem, pa je najbolje obratiti se veterinaru. Prekomerno mijaukanje noću može da bude posledica gubljenja sluha, vida ili čula mirisa.

U tom slučaju, ako spava pored vas, to može da bude veoma utešno za nju. Nekoliko manjih obroka tokom dana može da smanji preterani noćni apetit vaše mačke. Ali, sačuvajte najveći obrok za pred spavanje, piše B92.

#Dom

#Kuća

#Mačka

'