AKTUELNO

Ljudi mogu da se dele i na one koji vole moderan stil u uređenju prostora i one koji preferiraju tradicionalan. Ali šta se dešava ako ljubitelji ova dva ekstrema žive u istom stanu? Da se nijedna strana ne bi osećala ugroženo, ključna reč je - kompromis.

Da biste uspešno spojili dva potpuno različita stila, prvo napravite plan da ne biste dobili miks svega i svačega. Naučite što je više moguće o raznim stilovima (recimo stil sedamdesetih je sav u cvetnim detaljima, velikim stolicama) i onda vidite šta je najbolje za vaš dom.

Možda je bolje da prvo krenete od jedne prostorije da vidite kako vam ide. Dodajte jedan moderni komad tradicionalnom dekoru ili obrnuto i gledajte kako se prostor menja.

Glavno pravilo je da treba da izaberete dominantni stil i da samo detalji budu u onom drugom. Drugo pravilo je da ne pretrpavate prostor jer ćete dobiti haos. Ključ je da se sve iskombinuje na pravi način da bi oba stila još više došla do izražaja.

Dva su načina na koja to možete da uradite. Prvi je kontrast, što znači da izaberete potpuno različite predstavnike oba stila. Možda je, ipak, lakše da se opredelite za drugi način – koordinaciju. To znači da uparite boje, oblike, tonove, na primer da izaberete nameštaj koji je izrađen od istog materijala, na primer drveni tradicionalni sto i moderne drvene stolice.

Dekorateri ističu da stočić za kafu uvek može biti moderan, čak i u tradicionalnom dekoru, dok obrnuto baš i ne važi. U dnevnoj sobi, fotelje i nameštaj od pliša, elegantni tepih, antikviteti mogu da brane boje tradicionalnog, dok moderni stočić za kafu jednostavnih linija pravi protivtežu.

Na zidu napravite galeriju koju će krasiti i moderna i tradicionalna umetnička dela, kombinujte na primer slike mrtve prirode sa delima sa apstraktnim motivima. Osvetljenje može biti moderno u tradicionalnom dekoru, ali i obrnuto, recimo stari lusteri izgledaju šik u modernom enterijeru.

SAVET PLUS! Neki komadi idu uz oba stila, na primer bela sofa ili polica za knjige od poda do plafona, apstraktna umetnost, orijentalni tepisi, ogledala sa starim ramovima.

#Kuća

#Nameštaj

'