AKTUELNO

Svi znaju da je jabukovo sirće jako zdravo, ali koliko često treba da ga pijete da biste primetili neke efekte.

Jabukovo sirće (ACV) je običan sok od jabuka, sa dodatim kvasom kako bi se započeo proces fermentacije. Mnogi poznate ličnosti se kunu u pomoć jabukovog sirćeta za gubitak telesne težine. Kortni Krdašijan kaže da jabukovo sirće pije dva puta dnevno, a druge poznate ličnosti, poput Mirande Ker i Megan Foks kažu da ga koriste za poboljšanje zdravlja. Postoje naučni dokazi koji govore da jabukovo sirće može biti dobro za gubitak težine.

Dr Kerol Džonson, pomoćnica direktora programa ishrane na državnom univerzitetu u Arizoni, kaže da je to zato što ovo sirće cilja telesne masti. Ona predlaže dodavanje male količine jabukovog sirćeta u ishranu za aktiviranje metabolizma, tako da telo počne da koristi masti kao oblik energije umesto da ih čuva.

Jabukovo sirće može da smanji holesterol, smanji nivo šećera u krvi i da ublaži simptome dijabetesa. Samo dve kašike jabukovog sirćeta, pre spavanja, mogu smanjiti jutarnji šećer u krvi za 4 odsto.

Koliko jabukovog sirćeta treba piti za gubljenje kilaže?

Postoje brojne studije o jabukovom sirćetu i gubitku kilaže. Jabukovo sirće može potisnuti apetit, ubrzati metabolizam i smanjiti zadržavanje vode.

- Ne postoji određena količina doziranja jabukovog sirćeta koju morate da pijete za zdravstvene prednosti koje želite da dobijete. S obzirom da nema čvrste i brze mere, najreprezentativniji izvori preporučuju da pijete kašiku jabukovog sirćeta, tri puta dnevno. - piše "Organic Daily Post".

Foto: Pixabay.com

Prema ovoj internet stranici, trebalo bi da pijete jabukovo sirće razblaženo vodom. Jabukovo sirće vam može pomoći da unosite manje kalorija, što može dovesti do gubitka kilaže. Jedna studija koja je rađena sa 175 ljudi je pokazala da ispijanje dve supene kašike jabukovog sirćeta vodi do gubitka od 2,7 kilograma za tri meseca.

Prema nekim studijama, čini se da su efekti jabukovog najbolje upareni sa skrobnim namirnicama, jer kiselina razbija skrob. Jednna japanska studija je otkrila da unos 15ml (ili tri supene kašike) jabukovog sirćeta, dva puta dnevno tokom tri meseca, može pomoći da izgubite 1 ili 2 kilograma.

- Ako smatrate da bi trebalo da otvorite bočicu jabukovog sirćeta i popijete pola da biste dobili preporučenu količinu, nećete učiniti ništa dobro za svoje zdravlje. Uvek je najbolje da razblažite jabukovo sirće tako što ćete sipati kašičicu sirćeta na čašu vode.- piše "Organic Daily Post".

Dr Džonson kaže da ne treba piti više od dve kašike jabukovog sirćeta dnevno, jer sadrži sirćetnu kiselinu koja može izazvati opekotine jednjaka.

#Jabuka

#Sirće

#mršavljenje

'