AKTUELNO

Ako ste jedan od onih muževa koji misle da preuzimanje kućnih poslova znači više seksa u braku, možda bi trebalo da razmislite ponovo. Rezultati jednog američkog istraživanja govore drugačije.

Oženjeni muškarci koji provode više vremena radeći poslove koje mnogi smatraju tradicionalno ženskim – kupovina namirnica, čišćenje i kuvanje – izjavili su u jednoj anketi da ređe imaju seksualne odnosa nego muževi koji se čvrsto drže tradicionalno muških poslova, kao što su rad u bašti ili kućne popravke

Mnogi smatraju da nije nimalo seksi gledati kako muž sparuje čarape ili raspakuje namirnice kupljene na pijaci ili u prodavnici.

Istraživači su došli do podataka da su žene zadovoljnije svojim brakom kada ne postoje problemi oko kućnih poslova, ali to ne mora da znači i više seksa ako je muž pomagao u poslovima. U brakovima sa „tradicionalnim obavljanjem kućnih poslova“ uočeno je da je seksualno zadovoljstvo supruge veće.

Drugim rečima, iako žene mogu reći da vole da im muževi pomažu u kućnim poslovima, njihovi dobronamerni napori mogu ih pretvoriti u saradnike, a ne u objekte seksualne želje.

Godine 2008. zaključak jednog istraživanja bio je da muškarci koji obavljaju više kućnih poslova imaju više seksa, ali u novijoj analizi tog istraživanja nisu nađeni dokazi za ovu tvrdnju.

Podaci su prikupljeni u periodu između 1992. i 1994. godine, a istraživanje je bilo velikih razmera. Prosečna starost ispitanika bila je 46 godina za muževe i 44 godine za žene, a brakovi su bili heteroseksualni.

Parovi su zajednički u proseku provodili oko 34 sati nedeljno u tradicionalno ženskim poslovima, plus dodatnih 17 sati nedeljno na zadacima obično smatranim muškim. Muževi su radili jednu petinu takozvanih tradicionalnih ženskih poslova i malo više od polovine muških zadataka, a žene su češće pomogale u „muškim“ poslovima.

Aketirani muškarci i žene izjavili su da imaju seksualne odnose u proseku oko pet puta mesečno. Kod onih parova gde je žena radila sve tradicionalno ženske poslove, muževi i žene prijavili su da su imali seksualne odnose oko 1,6 puta više od onih parova u kojima je muž radio veći deo tih kućnih poslova.

Novo istraživanje urađeno je 20 godina kasnije da bi se potvrdilo da li su podaci još uvek važeći.

Istraživači smatraju da se od šezdesetih godina prošlog veka do danas mnogo toga promenilo. Zadnjih godina sve više žena preuzima poslove van kuće, a muškarci imaju veću ulogu u brizi oko dece i rade mnoge druge kućne obaveze.

Analizirajući podatke, naučnici su izneli razna mišljenja i razne stavove tako da „prostu matematiku“ koja kaže da više ženskih poslova znači manje seksa za muškarca, nije moguće uvek primeniti. Rezultati ne mogu biti jednostavni zato što odgovori o sreći u braku ili čestim seksualnim odnosima zavise od mnogo faktora kao što su: dužina bračnog staža, struktura porodice, dužina radnog vremena partnera, udeo žena u prihodima domaćinstva, obrazovanje, socijalni status…

Jedno mišljenje je i da „žene nezadovoljne svojim muževima“ češćim seksualnim odnosima žele da ih zadrže! Sa druge strane, neki parovi smatraju da je važnije da su srećni u braku nego da imaju često seksualne odnose.

Ovde može biti od uticaja i to da sada žene više rade van kuće, da ima dosta nezaposlenih muškaraca, da parovi imaju sve više obaveza i da se kući vraćaju previše umorni i zbog toga nemaju uvek želju za seksom.

Pretpostavka istraživača je da u slučajevima u kojima su parovi previše umorni od raznih obaveza, oni jednostavno nemaju vremena niti interesovanja za seks.

Ranija i novija istraživanja pokazuju da parovi koji obavljaju više kućnih poslova imaju više seksa, što pokazuje da oni koji imaju više energije da rade kućne poslove – imaju više energije i za seks.

Stručnjaci predlažu bračnim parovima da kroz direktne zajedničke razgovora izvrše podelu poslova u domaćinstvu i otvoreno razgovaraju o svemu, ali i o svom seksualnom životu. Razgovarajte sa svojim partnerom o svim problemima i ako želite drugačiji raspored poslova i kada i kakve seksualne odnose želite.

Ne dozvolite da vas uhvati monotonija i inercija u bračnim odnosima. Studija je objavljena u naučnom časopisu "American Sociological Review" na osnovu anketiranja oko 4.500 bračnih parova u Americi.

#Brak

#Seks

'