AKTUELNO

Nikada nemojte zamrzavati sladoled kada se jednom otopi, piše Daily Mail.

Stručnjaci upozoravaju kako bi se zbog toga mogli otrovati, odnosno u organizam uneti bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju. Profesorka biomedicine na Univerzitetu Aston u Velikoj Britaniji, kaže kako rizik od trovanja hranom može vrebati tamo gde ga najmanje očekujete – u hladnim desertima.

Dokaz je slučaj iz 2015. godine kada je petero ljudi u SAD-u umrlo nakon konzumiranja sladoleda jer je bio kontaminiran Listeria bakterijom i izazvao listeriozu, opasnu infekciju koja često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu.

Retko rezultira zatajenjem srca, ali i to se događa.

Foto: Printscreen

Ljudi ovu bakteriju najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa. Ova bakterija ima sposobnost da preživi i razmnožava se na temperaturi unutar hladnjaka, prenosi Daily Mail.

- Listeria može rasti na temperaturi od 0 pa do 45 stepeni. Primereno kuvanje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena u zamrzivaču, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od množenja Listerije - objašnjavaju u Health Protection Agency.

Naučnici upozoravaju kako se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovno zamrzne, jer je njegova otopljena tekstura savršeno okruženje za Listeriju.

- Ona je vrlo otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplina… Ova se bolest (listerioza) najčešće povezuje sa konzumiranje zaraženog sirovog ili delimično pasterizovanog mleka i sira, sladoleda, sirovog povrća, fermentiranih kobasica, sirove odnosno slabo kuvane piletine, sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa te sirove i dimljene ribe - navode stručnjaci.

#Sladoled

'