AKTUELNO

Žene koje pate od migrene imaju mnogo manji rizik od obolevanja od raka dojke nego žene koje nemaju migrene.

Američki naučnici su ispitivali vezu između raka dojke i migrene i pronašli da žene koje boluju od migrene imaju 30% manji rizik da razviju rak dojke nego ostale žene.

Dr Kristofer Li (Christopher Li) iz Centra za ispitivanje malignih oboljenja u Sietlu u državi Vašington (Fred Hutchinson Cancer Research Center‎in Seattle, Wa, USA) otkrio je da je smanjen rizik od nastanka najčešćeg oblika raka dojke hormonski zavisan (estrogen receptor pozitivan i progesteron receptor pozitivan).

Ovi oblici raka dojke razvijaju se, dakle, i napreduju pod uticajem hormona estrogena i progesterona.

Isti hormoni imaju ulogu u nastanku migrene, jake glavobolje često praćene mukom, povraćanjem i povećanom osetljivošću na svetlost i zvuk. Žene su dva do tri puta podložnije obolevanju od migrene nego muškarci. Migrena je često uzrokovana padom nivoa estrogena u krvi, a taj pad javlja se prilikom menstruacije.

Dr Li i njegovo saradnici smatraju da žene obolele od migrene imaju hronično snižen nivo estrogena i da je to razlog zašto mogu biti zaštićene od nastanka raka dojke. Žene koje imaju povišen nivo estrogena u krvi podložnije su nastanku raka dojke.

#Rak

#migrena

'