AKTUELNO

Ako je verovati poljskim naučnicima, čokolada, pivo i vino mogli bi da nam obezbede duži život. Studija Univerziteta u Varšavi pokazala je kako se hrane zdravi, a šta jedu bolesni ljudi.

Ako je verovati poljskim naučnicima, čokolada, pivo i vino mogli bi da nam obezbede duži život. Studija Univerziteta u Varšavi sprovedena na 70.000 muškaraca i žena čiji su životi posmatrani tokom 16 godina pokazala je kako se hrane zdravi, a šta jedu bolesni ljudi.

Studija objavljena u "Magazinu opšte medicine" poredila je ispitanike koji su bili na režimu ishrane koji je uključivao namirnice pogodne za borbu protiv upala i one koji su se hranili drugačije. Ovi prvi, koji su redovno jeli voće, povrće, konzumirali kafu, orašaste plodove, čokoladu i umereno pili crveno vino i pivo, imali su za 18 odsto niži rizik od prerane smrti. Takođe, kod njih je za 20 odsto bio niži rizik i od kardiovaskularnih bolesti i 13 odsto od smrti zbog raka. Primećeno je i da su pušači na ovom režimu imali manji rizik od drugih "kolega po dimu".

Naučnici objašnjavaju da upala leži u korenu mnogih oboljenja, od artritisa, preko demencije, do nekih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga, kako kažu, dijeta koja ublažava upalu može biti dobra. Inače, sve je više zainteresovanih za hranu koja ublažava upalu. Internet potraga za ovim pojmom porasla je za 274 odsto od početka godine.

Naučnici ipak savetuju oprez i konsultacije sa doktorom jer jedna dijeta nije dobra za sve ljude. Razni drugi faktori moraju biti uzeti u obzir, od sna, preko aktivnosti osobe, njenog posla, genetike.

#Zdravlje

#čokolada

'