AKTUELNO

Borakaj, maleno ostrvo koje se nekada smatralo jednim od najlepših na svetu, ove godine je privremeno zatvoreno za posetioce zbog masovnog turizma.

Ostrvce na Filipinima zatvoreno je još od aprila, kada je počela šestomesečna reparacija posledica preterano velikog broja turista. Iako se otvara za šest nedelja, eksperti za turizam smatraju da ostrvu treba još vremena da se oporavi od štete koju su mu turisti naneli.

Zašto je ostrvo Borakaj zatvoreno?

Filipini su doživeli preterani broj turista za samo nekoliko godina. Dok je ovde boravilo samo milion turista godišnje devedesetih, prošle godine je taj broj sedam puta uvećan! Trećina tih turista posetila je Borakaj, koji se prostire na samo 3,98 kvadratnih milja i ima populaciju od trideset hiljada ljudi.

Pre deset godina Borakaj je izgledao divno. Magazin "Travel+Leisure" ga je proglasio najboljim ostrvom na svetu 2012. godine, a u aprilu ove godine nazvan je "baruštinom".

Otvaranje ostrva za turiste predviđeno je za 15. oktobar

Foto: Pixabay.com

Dokaz za to stigao je uskoro u vidu snimka koji prikazuje kako kanalizacija pluta morem. Inspektori su ubrzo izašli na teren i ustanovljeno je da je prekršeno čak 800 odredaba o zaštiti životne sredine. Ispostavilo se i da je količina đubreta po osobi na Borakaju tri puta veća nego u Manili.

Kako će ubuduće izgledati turizam na Borakaju?

Plan vlasti je da se broj turista na dnevnom nivou ograniči na 6.405. Do tog broja došli su kalkulacijom da ostrvo može podneti samo 19.215 ljudi dnevno, od kojih su trećina turisti.

Čak i uz ovo ograničenje, godišnje će ostrvo posećivati 2,3 miliona ljudi, što je ponovo veliki izazov za infrastrukturu i prirodnu sredinu.

Šta će se promeniti na ostrvu?

Za početak neće više biti žurki koje su privlačile i do 70.000 turista, nakon kojih je ostajalo i do deset hiljada kilograma smeća, navode vlasti. Ispijanje pića i cigarete na Beloj plaži i drugim javnim mestima će takođe biti strogo zabranjeni.

#Filipini

#Ostrvo

'