AKTUELNO

Kad sledeći put budete neprijatni prema koleginicama, pomislite na njihovu decu.

Jer, velika je verovatnoća da će one bes "iskaliti" na nedužnom potomstvu. Žene koje dožive nepoštovanje i grubo ponašanje na poslu sklonije su da budu autoritarnije kao majke što može imati negativan uticaj na decu, pokazuje istraživanje Američke psihološke asocijacije.

U grubo ponašanje spadaju ignorisanje, omalovažavajuće opaske, preuzimanje zasluga za tuđi posao, svaljivanje krivice na drugog za svoje greške, isključivanje kolega iz tima. Za razliku od nasilja i ekstremne agresije, ovi činovi se ne osuđuju, posmatraju se kao benigni, a imaju ogroman uticaj na nečije samopoštovanje, upozoravaju naučnici. Kad je osoba žrtva takvog ponašanja, dokazano je da se smanjuje njena produktivnost, manje se trudi na poslu, ima viši nivo stresa, slabiju pažnju, teže donosi odluke.

Foto: Pixabay.com

Kako bi bolje razumeli kako se ovo odražava na kuću, naučnici su sproveli onlajn istraživanje na uzorku od 146 zaposlenih majki i njihovih muževa. Žene su pričale o neprijatnim iskustvima na poslu, kao i osećanjima efikasnosti koje imaju kao roditelji. Muževi su otkrili u kojim situacijama su se majke negativno ponašale prema deci, što znači da su bile suviše stroge ili, pak, previše tolerantne.

Ustanovljena je veza između neprijatnosti koje su žene doživele na poslu i prvog tipa ponašanja, autoritarnosti. Žene su se takođe osećale manje sposobne u roditeljskoj ulozi što bi moglo da objasni njihovu potrebu da budu stroge i da previše kontrolišu decu.

Inače, autoritarni roditelji imaju visoka očekivanja od naslednika, postavljaju stroga pravila i očekuju da ih deca bespogovorno prate. Strogo kažnjavaju greške i prednost daju disciplini nad zabavom. Deca koja odrastaju sa autoritarnim roditeljima mogu da poistovećuju ljubav sa poslušnošću, da budu agresivni van kuće ili pak previše stidljivi, da se teško snalaze u socijalnim situacijama, da pate od depresije i anksioznosti.

#Kolega

#Svađa

#deca

'