AKTUELNO

Prva simpatija, prvi poljubac, prva ljubav... prvi stan.

Kao što ne zaboravljamo prvu ljubav, tako zauvek u nama ostaje urezan stan u kom smo živeli nakon što smo se odvojili od roditeljskog doma. Nekad on dođe odmah posle srednje škole, drugi put u kasnim dvadesetim, pa i tridesetim godinama. Koji god slučaj da je u pitanju, obično nemamo mnogo ideja o tome šta je važno u stanu jer je do tada neko drugi odlučivao umesto nas. Evo na šta, prema mišljenju stručnjaka, treba da obratite pažnju.

Čak i ako volite jarke boje, ne preterujte sa njima, jer vaš stan može da se pretvori u šarenilo. Bolje igrajte na neutralne boje sa ponekim akcentom, na primer stolicom ili foteljom u jarkoružičastoj boji. Za eleganciju će se pobrinuti zavese. Mada se one čine kao nepotrebna investicija, pogotovo kad smo podstanari, neverovatno je koliko jedan komad tkanine može da ulepša prostor i učini ga toplijim. Igrajte na slojeve, jer takvi stanovi izgledaju skuplje i sofisticiranije, uložite u skup kvalitetan tepih, ne zaboravite prekrivače na sofi ili krevetu, pogotovo kad dolaze hladniji dani.

Foto: Pixabay.com

Jedan detalj čuda može da napravi u prostoru. Reč je o lampama. Bilo da su zidne, stone ili podne, lampe daju pečat prostoru, pa nađite one koje vam odgovaraju. Ne samo da su vizuelno efektne, već je dobro da svetlost dolazi iz različitih izvora. To stan čini toplijim.

Zidovi su još jedan važan aspekt uređenja. Ako nemate novca za upečatljivo umetničko delo koje će biti centar prostorije, budite kreativni. Sve što vam je potrebno su ramovi za slike. Možete uramiti bilo šta, od menija nekog restorana, naslovne strane omiljenog magazina, apstraktnog simbola. Gledajte da ipak nešto veže sve te fotografije i okačite slobodno nekoliko u dnevnoj sobi, na primer iznad garniture za sedenje. Ako živite u garsonjeri, važno je da vizuelno odvojite spavaći deo od kuhinje. Za to vam mogu poslužiti komode, ali i paneli koji mogu biti i ukrasni i praktični. Slobodno dajte prostoru lični pečat, bilo da je u pitanju izlaganje omiljenih suvenira sa putovanja na jednom poslužavniku, slike koje ste nemarno odložili na pod ili tapete u hodniku sa upečatljivim motivima.

U spavaćoj sobi krenite od udobnog dušeka, nastavite sa mekanim tepisima i jastučićima, a investirajte u uzglavlje koje će vaš krevet učiniti kraljevskim. Kupatilo će lepše i urednije izgledati ako kupite različite kutije za odlaganje, a za kuhinju kupite fotografiju ili sliku hrane.

#Ljubav

#stan

'