AKTUELNO

Ishrana trudnice utiče na razvoj bebe, ali i njeno zdravlje nakon rođenja.

Deca čije su majke u trudnoći uzimale riblje ulje dobijaju regularno na zdravoj težini u prvih šest godina života, što ukazuje da su suplementi na bazi ovog ulja veoma važni u trudnoći.

Istraživači sa Univerziteta Kopenhagen otkrili su da, kada majke piju ove pilule u trudnoći, naričito u onoj kasnijoj fazi, njihova deca imaju veći indeks telesne težine, ali u tih prvih par godina ne dobijaju više masti od ostale dece.

Istraživanje na životinjama pokazalo je da riblje ulje tokom trudnoće utiče na razvoj masnih ćelija. Iako je istraživanje pokazalo da trudnice koje su uzimale riblje ulje rađale krupniju decu, uticaj na razvoj dece kasnije u životu do sada nije bio jasan.

- Ishrana tokom trudnoće i ranog razvoja važna je za razvoj i zdravlje deteta. Uzimanje ribljeg ulja koje sadrži duge lance poluzasićene masti koje su važne za razvoj, rekao je koautor studije doktor Hans Bisgard.

Ovaj lanac masnih kiselina je krucijalan za razvoj bebinog mozga, kako u materici, tako i u prvih par meseci života tokom dojenja. Kod odraslih, masne kiseline iz ribljeg ulja mogu da pomognu u zaštiti mozga od Alchajmerove bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 736 trudnica koje su dobijale riblje ili maslinovo ulje svakog dana od 24. nedelje trudnoće sve do nedelju dana pred porođaj. Visina, težina, glava i struk su upoređivane 11 puta od rođenja do šeste godine i varirale su u zavisnosti od pola i godina.

Merenja su pokazala da veći indeks telesne mase nije uslovljen povećanim procentom masti u telu, već je rezultat povećanja mišićne mase i koštane mase. Do šeste godine, deca čije su majke uzimale riblje ulje imala su 395g veću težinu, od toga 280,7g više mišićne mase, 10,3g više koštane mase i 116,3g više masti za razliku od dece čije majke nisu konzumirale ovo ulje.

Uzimanje ulja u trudnoći dovodi do većeg indeksa telesne težine kod dece uzrasta do 6 godina, ali ne predstavlja opasnost od gojaznosti.

#Porodica

#Ulje

#Zdravlje

#deca

'