AKTUELNO

Kada čekate da vam kosa poraste i dostigne željenu dužinu, uglavnom očekujete da se to desi brzo...

Onda nastupaju različiti proizvodi i domaće maske za koje ste čuli od drugih (ili koje ste pronašli na internetu) da zaista mogu da ubrzaju rast kose. Uglavnom se među njima nalazi u kokosovo ulje, koje praktično može da se upotrebi za bukvalno – sve.

Međutim, kada je reč o brzom rastu kose, ne postoji dokaz da je ikada ovo (ili bilo koje drugo) ulje pomoglo, otkrio nam je Geri Goldenberg, profesor dermatologiije. Da, kokosovo ulje ima hidratantno i antimikrobno dejstvo koje pozitivno utiče na kožu i kosu, ali se ni jedna od ovih karakteristika ne može prevesti u brži rast. Ako se borite sa opaadnjem ili stanjivanjem kose, onda vam mogu pomoći lekovi i suplementi koji poboljšavaju rast zdravih folikula dlake.

Kakvi su efekti kokosovog ulja na kosu?

Kokosovo ulje je bogato velikom količinom masnih kiselina, što ga čini savršenim prirodnim balzamom. Takođe, kokosovo ulje može da smanji nivo gljivica na skalpu koje izazivaju perutanje (ali ako imate veliki problem, najbolje je da upotrebnite šampon protiv peruti). Kokosovo ulje ima i antiinflamatorno dejstvo koje smanjuje lokalne upale i laurinski kiselinu koja jača i hidrira kosu. Sve ovo može ojačati kosu i smanjiti njeno lomljenje – što može dovesti do zdravijeg rasta.

Zaključak: kokosovo ulje može promovisati zdraviji skalp i lepšu kosu (hidriranu, bez peruti...), što može pospešiti rast kose, ali ne zagarantovano.

#Kosa

#Rast

'