AKTUELNO

Ovo morate da znate!

Najbolji način da dobijete vitamine, minerale i druge hranljive sastojke koje je svakako iz hrane koju svakodnevno jedete. Dobar, uravnotežen plan ishrane – ispunjen sa dosta vode i povrća, mlekom i mlečnim prozvodima sa niskim sadržajem masti, puno vlakana, zdravijih ulja, dobrih proteina i celih zrna – pravi odličan temelj za vaše dugoročno zdravlje.

Ipak, mnogi odrasli se teško pridržavaju zdrave ishrane. Za to može biti mnogo razloga, kao što su:

Nedostatak apetita
Problemi sa varenjem
Novac
Problem pronalaženja zdrave hrane

Suplementi vitamina i minerala mogu biti rešenje ako ne unosite dovoljno vitamina i minerala iz vaše ishrane. Bitno je da se držite propisane dnevne količine: ako uzmete vitamin koji je propisan da se uzima jednom dnevno, to je u redu, ali nije u redu uzeti recimo, petostruko veću dozu.
Nakon razgovora sa svojim doktorom, odlučite koji vitamini su vam potrebni, i nabavite suplemente koji obezbeđuju 100% preporučenih količina vitamina i minerala.

Foto: Pixabay.com

Kako vitamini mogu pomoći?

Odrasli imaju različite potrebe kada su u pitanju vitamini i minerali. Na primer, odgovarajuća količina kalcijuma može pomoći u uklanjanju osteoporoze kod žena. Vitamin D, koji pomaže vašem telu da uzima i koristi kalcijum, takođe pomaže u sprečavanju gubitka kostiju i lomljenih kostiju kod starijih odraslih osoba.

Ponekad je teško tačno znati šta vam je potrebno. Ali ako imate uravnoteženu ishranu, verovatno ste u redu. Ako ste još uvek zabrinuti, predlog je da konsultujete svog lekara, koji vitamini i minerali mogu da vam pomognu.

Foto: Pixabay.com

Koji vitamini i minerali su vam potrebni?

Kalcijum. Poznat po ulozi koju igra u stvaranju jačih kostiju, kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima poput mleka i jogurta. Žene - posebno oni koji verovatno imaju osteoporozu - mogu razmišljati o uzimanju dodataka kalcijuma.

Vitamin D. Ovaj vitamin, koji telo proizvodi usled sunčeve svetlosti, pomaže vam da apsorbujete kalcijum i fosfor, tako da je vitamin D ključ za zdrave kosti i zube. Suplementi mogu pomoći da se smanji verovatnoća gubitka i preloma kostiju.

Vitamin B12. Ovaj vitamin je važan za održavanje krvnih zrnaca i nervnih ćelija zdravim. Starenje utiče na to koliko uzimate i koristite vitamin B12 iz namirnica, pa ako imate preko 50 godina, verovatno je najbolje dobiti vaš B12 od suplemenata određenih namirnica kao što su žitarice, meso, mleko sa niskim sadržajem masti i riba.

Folat. Folati pomažu u sprečavanju anemije. Spanać, pasulj, grašak, pomorandže, utvrđene žitarice i obogaćeni hleb sadrže folat u dovoljnim količinama.

Vitamin B6. Pomaže vašem metabolizmu i imunološkom sistemu. Nalazi se u žitaricama, proizvodima od soje, mesu i celim zrnima.

Foto: Pixabay.com

Vašem telu su potrebne i ovi vitamini i minerali:

Vitamin C. Prva asocijacija-pomorandže, zar ne? Kao i crvena i zelena paprika, zajedno sa drugim povrćem i plodovima sadrže dosta vitamina C. Može vam pomoći da zaštitite od katarakte, pomognete zarastanje rana i eventualno smanjite šanse da imate određene vrste karcinoma.

Magnezijum. Između ostalog, pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Takođe je koristan za vaše kosti. Sadrže ga orasi, spanać, mlečni proizvodi, kao i žitarice. Magnezijum je veoma važan za nekoliko stotina biohemijskih procesa koji se svakodnevno odvijaju u organizmu.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'