AKTUELNO

Grčenje mišića od danas je prošlost, a evo i kako!

Šta su mišićni grčevi i kako nastaju?

Mišićni grč se javlja usled preterane fizičke aktivnosti, kod žena tokom trudnoće, ali i kao posledica loše cirkulacije. Ponekad i priroda posla kojom se bavimo uzrokuje taloženje mlečne kiseline u mišićima, što se javlja kao posledica dugog sedenja ili stajanja. Grčenje mišića je posledica poremećaja sprovođenja nervnih impulsa koji nastaje usled neravnoteže u koncentraciji minerala u samom mišićnom tkivu. Bol koji prati grčenje je izuzetno neprijatan i može trajati i do nekoliko minuta. Grčevi koji se ponavljaju utiču na kvalitet sna i odmora, kao i na raspoloženje tokom obavljanja dnevnih aktivnosti.

Foto: Pixabay.com

Može li se neprijatni mišićni grč sprečiti?

Naravno! Predlažemo Vam nekoliko metoda kojima možete sprečiti iznenadni bol, ali i zaustaviti ga kada do njega dođe:
- Uvrstite u svoju dnevnu rutinu istezanje i masažu mišića. Otpočnite svoj dan tako što ćete nakon buđenja nekoliko minuta posvetiti dobrom protezanju i istezanju celog tela i tako probuditi svoj skeletni i mišićni sistem na najzdraviji način.
- Pre nego što uveče pođete na spavanje napete mišiće možete opustiti naizmeničnim tuširanjem mlazom tople (ne vrele) i mlake vode. Na taj način podstaći ćete cirkulaciju.
- Tokom dana unosite u svoj organizam dovoljno tečnosti i svežeg zelenog povrća, žitarica i nemasnih mlečnih proizvoda. Oni će svojim blagotvornim dejstvom sprečiti skupljanje mlečne kiseline u mišićima premorenim od dnevnih aktivnosti.
- Smanjite unos kofeina i alkoholnih pića jer oni dodatno utiču na dehidrataciju organizma.

Foto: Tanjug

Kako reagovati kada se bol iznenada javi?

- Lekari preporučuju upotrebu Zglobex masti koja deluje brzo po nanošenju. Zbog svog specifičnog sastava sprečava javljanje i učestalost grčeva. Nežnim kružnim pokretima umasirajte mast u tankom sloju na bolno mesto. Zglobex mast se preporučuje kod upale zglobova, reume, otoka, ali i kod sportskih i drugih povreda.
- Ukoliko vas iznenadi bol, prošetajte ili protresite nogu koja je zahvaćena grčem. Pokušajte blagom masažom da opustite bolno mesto ili da bol ublažite prislanjanjem tople obloge na kritično mesto. Još jedan koristan savet jeste da u sedećem položaju ispravite nogu, rukama dohvatite stopalo i istežete ka kolenu. Možete se poslužiti i peškirom za dodatnu stabilnost, tako što ćete obuhvatiti njime stopalo i blago krajeve peškira povlačiti ka kolenu dok se intenzitet bola ne smanji.

Foto: Pixabay.com

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'