AKTUELNO

Menstrualni ciklus kod svake je žene drugačiji. Međutim, jeste li znale da neke svakodnevne navike znatno utiču na vaše telo i mogu da izazovu velike promene koje se očituju i na vašem ciklusu?

Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i mnogo podižu nivo stresa.

Naime, veliki stres utiče na hipotalamus na mozgu, koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije, znatno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "džet lega" – kratkotrajnog poremećaja izazvanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Foto: Pixabay.com

Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u vidu sna. S druge strane, premalo sna može da izazove brojne negativne promene u organizmu, poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je kako je ljudskom telu potrebno sedam do devet sati sna i zato je potrebno da promenite dnevne rutine i pokušate telu da pružite dovoljno vremena da se odmori.

#Menstrualni ciklus

#Žena

'