Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. Bar su nas tako učili kad smo bili mali... Međutim, za naš organizam nije svejedno na koji način pripremamo ta jaja, jer se dešava da uz njih koristimo i razne masnoće koje bi trebalo izbegavati.
Stručnjaci upozoravaju da je najnezdraviji način za pripremu ove izuzetne namirnice pravljenje kajgane. Naime, u tom slučaju često se dešava da se uz ulje dodaju pavlaka, mleko, brašno... i niz stvari koje i povećavaju broj kalorija, ali i broj štetnih masti koje unosimo.
Samo pržena jaja, moglo bi se reći, po "nezdravosti" su negde u sredini, u zavisnosti od toga na čemu ih spremate i koju količinu ulja koristite. Nutricionista Džoel Feren, na primer, predlaže korišćenje minimalnih količina ulja koje se nanosi četkicom po tiganju ili korišćenje ulja u spreju, s obzirom na to da ljudi uglavnom preteraju kada ga sipaju direktno iz flaše.
S druge strane, moglo bi se reći da je kuvanje idealan način za pripremu jaja.
- Poširanje ili kuvanje jaja je verovatno najzdraviji način njihove pripreme, jer u njih ne stavljate brojne dodatke koji mogu da budu štetni po liniju, ali i zdravlje. Jednostavno ih kuvate u vodi - tvrdi on.
#Jaja
#Zdravlje