AKTUELNO

Moždani udari su češći kod muškaraca, ali su teži kod žena, upozoravaju sagovornici Televizije Pink i ističu da pripadnice lepšeg pola moraju bi posebno oprezne nakon ulaska u menopauzu.

Neurolog, prof. dr Ranko Raičević je gostujući u emisji Novo jutro objasnio da postoje dva tipa moždanog udara - infarkt srca i hemoralgoija, koji je nešto ozbiljniji.

- Moždani udar ne nastaje iznenada Iako se kaže da je to udar, zapravo je posledica brojnih kardioloških oboljenja, posebno poremećaja srčanog ritma, hipertenzije, ali i metaboličkih oboljenja, poput šećera - objasnio je Raičević.

Foto: RTV Pink

On je istakao da je moždani udar vodeći uzrok umiranja u ženskoj populaciji.

- Češći su moždani udari kod muškaraca, a teži kod žena, koje kasnije dolaze kod lekara - dodao je Raičević.

Kardiolog prof.dr Dragan Simić iz KCS je ukazao da sve više mladih ljudi dobija srčani udar.

Foto: RTV Pink

- Granica da kažete da je neko mlad dobio srčani udar je 45 godina za muškarce, a 55 godina za žene - istakao je Simić.

- Sve više se u kardiovaskularnoj patologiji priča o fenomenu ženskog srca, odnosno o tome da je tok bolesti kod njih nešto drugačiji. Savremena kardiologija pravi razliku između srčanog udara kod žena i muškaraca. Nije istina da žene ne mogu doživeti infarkt - naveo je on.

Simić je ukazao da žene često brinu o muževima i sinovima, a zapostavljaju svoje zdravlje, napomenivši da bi one trebalo da udu posebno oprezne kada uđu u menopauzu.

#srce

#žene

'