AKTUELNO

Otvaranje i zatvaranje različitih arterija utiče na vaš krvni pritisak.

Arterije su veliki krvni sudovi koji nose krv od srca do svih organa i mišića tela, kako bi im dali energiju i kiseonik koji im treba. Arterije upravljaju tokovima krvi, kontrolisanjem brzine i pravca kuda ona teče.

Srce pumpa krv i potiskuje je u unutrašnjost arterija, gde ona protiče pod izvesnim pritiskom. Snažan protok krvi u arterijama prosto “udara” i u stalnom je kontaktu sa unutrašnjim zidovima arterije. Ovaj pritisak usled kojeg se krv kreće i teče kroz unutrašnjost arterija, u stvari, predstavlja vaš krvni pritisak. Da bi se suočili sa ovim pritiskom, zidovi arterije sadrže male mišiće, koji im pomažu da zadrže postojeći oblik i omogućavaju im da se šire ili sužavaju.

Otvaranje i zatvaranje različitih arterija utiče na vaš krvni pritisak. Što su arterije teže, to je manje prostora za ulazak vaše krvi i veći je pritisak krvi na zidove arterija.

Foto: Pixabay.com

Kako krvni pritisak utiče na vaše arterije?

Visok krvni pritisak može uticati na sposobnost arterija da se otvaraju i zatvaraju. Ako je vaš krvni pritisak previsok, mišići u arterijskom zidu reaguju tako se povlače jače unazad. To čini arterije rastućim, a zidove arterija debljim. Usled zadebljanja arterije postaju suženije za protok krvi.
Tada se još više podiže krvni pritisak.

Šta se dešava kada vaše arterije postanu suviše uske?

Što je veći krvni pritisak, veća je šansa da dodatni pritisak može da izazove pucanje arterije. Takođe, što uže su vaše arterije, to je veći rizik da bi mogle biti blokirane.

Ako arterija pukne ili postane blokirana, deo tela i tkiva, koja u tom slučaju prestaju da dobijaju krv iz te arterije, biće manje prokrvljeni usled nedostatka energije i potrebnog kiseonika.

Ako arterija isporučuje krv do mozga, rezultat blokiranja arterije je moždani udar. Ako blokirana arterija isporučuje krv srcu, onda će to područje srčanog mišića doživeti ishemiju, uzrokujući srčani udar.

Foto: Pixabay.com

Kako možete pomoći vašim arterijama?

Možete pomoći vašim arterijama da ostanu zdrave održavajući krvni pritisak pod kontrolom i sprovodeći zdrav način života.

Zdrava ishrana koja se sastoji od što više svežeg, neobrađenog povrća, voća, ribe, žitarica, će dati vašem telu energiju i hranljive sastojke, koji je potrebni za održavanje arterija i ostalih krvnih sudova u dobrom stanju. Aktiviranje i bilo koja fizička aktivnost će takođe održati zdravo srce i krvne sudove.

Mnogi lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska rade na širenju arterija. Oni to rade direktno na mišićima na arterijskom zidu, ili kontrolišu hormone koji deluju na ovim mišićima.

Za zdravlje i dugo trajanje vaših arterija, kardiolozi preporučuju potpuno prirodan preparat Arteroprotect forte, koji sprečava taloženje kalcijuma u krvnim sudovima, snižava loš holesterol, popravlja oštećenja krvnih sudova i poboljšava funkcionisanje srca.

Autor: Pink.rs

#arterije

#krvni pritisak

'