AKTUELNO

Bolest se prenosi ujedom krpelja.

Pored toga što mogu da dovedu do alergijske i ozbiljnih reakcija prilikom ujeda, krpelji mogu da budu veoma zarazni i da vam prenesu lajmsku bolest čiji su najpoznatiji prenosioci.

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja može da dovede do ozbiljnih mentalnih i fizičkih problema ukoliko se ne otkrije u ranoj fazi. Uklanjanjem krpelja i izbegavanjem analize krvi nakon ujeda rizikujete da budete zaraženi ovom bolesti, a da uopšte ni ne znate.

Lajmska bolest je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi, a prenosi se ujedom zaraženog krpelja koji je već ujeo zaraženu životinju kao što je miš, poljski miš i jež. Može se naći bilo gde, ali se najčešće javlja u predelima gde ima dosta trave i šume. Krpelji su veoma aktivni od marta do oktobra. Bolest je prvi put zabeležena 1977. godine u Starom Lajmu u Konektikatu (Amerika) po kome je i dobila ime.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali mnogi oboleli imaju osip praćen crvenim pečatima oko malog ujeda četiri nedelje pošto su ujedeni. Ne dobiju osip svi koji se zaraze. Neki ljudi imaju simptome poput gripa, kao što su glavobolja, bol u zglobovima i visoka temperatura. Dok je većian ujeda bezopasna, preporučuje se da uvek potražite pomoć ukoliko ste u skorije vreme bili ujedeni i primećujete navedene simptome. Ova bolest povezuje se sa nekim ozbiljnijim neurološkim problemima kao što su depresija i anksioznost.

Foto: Pixabay.com

Lajmska bolest se leči odgovarajućim antibioticima koje će vam prepisati lekar. Oni koji imaju ozbiljne simptome kao što je umor, hronični bol ili depresija, biće upućeni lekaru specijalisti koji će odrediti agresivniju terapiju. Većina zaraženih se oporavi u potpunosti za par meseci.

Infekcijom se ne stvara imunost na ovu bolest, već su oni koji su jednom bili zaraženi u opasnosti da se opet zaraze.

Kako biste izbegli da se zarazite ovom opasnom bolesti, obavezno nosite adekvatnu odeću kada se nalazite u šuni ili u travi. Uvucite trenerke u čarape kako vam preko nogavica ne bi krpelj došao do tela. Nosite odeću svetlih boja jer tako možete da uočite krpelje koji su tamnije boje.

Ukoliko vas je krpelj ujeo, nećete trpeti veliki bol. Ukoliko uočite nekog da vam se zakačio za kožu, upotrebite pincetu kako biste ga skinuli sa vaše kože ukoliko niste u mogućnosti da odete kod lekara. Lagano skinite krpelja i očistite ujedeno mesto antiseptičkim sredstvom. Predlažemo vam da ipak posetite lekara čak i a ko simptomi bolesti izostanu jer samo detalčjnim pregledom i analizama možemo da utvrdimo da li smo zaraženi ili ne.

#Bolest

#Krpelj

'