AKTUELNO

Dobro obratite pažnju...

Koliko god se tešili bol u polnom organu uglavnom neće proći sam od sebe, pa je dobro što pre znati uzroke i dijagnozu kako selsualni odnos ne bi bio neprijatan i bolan.

Gljivične infekcije

Infekcije ovog tipa ugavnom izazivaju suvoću vagine, svrab ali i osećaj boli (čitajte: iritantan i neprijatan posebno tokom mokrenja i seksualnih odnosa). Simptomi vaginalne infekcije kreću se od blagih do teških, pa nekada uključuju intenzivno crvenilo, oticanje, kao i sirasti sekret.

Seksualno prenosive bolesti

Herpes, hlamidija, gonoreja i ostale vrste seksualno prenosivih infekcija izazivaju vaginalni bol koji se uglavnom javlja tokom seksualnog odnosa. Iako se uz odgovarajuću terapiju leče sa lakoćom, često se vraćaju.

Polni organ partnera

Nekada ipak nije dobro ukoliko vaš partner ima veliki penis zbog bola koji možete osetiti tokom odnosa. Osigurajte se uz pomoć lubrikanata ili pronađite odgovaraću pozu koja će smanjiti bol i odnos učiniti prijatnijim.

Suvoća vagine

Suvoća vagine pogađa žene u menopauzi ali i mlađe devojke koje uzimaju pilule protiv trudnoće. Suvoća može biti praćena i drugim vaginalnim tegobama kao što su svrab, peckanje, žarenje i bol.

Vaginalna higijena

Preterana vaginalna higijena često dovodi do bolova zbog učestalog, pranja, trljanja, ispiranja. Trudite se da održavate ličnu higijenu intimnih delova svakako umereno i uz pomoć sredstava koji održavaju normalnu pH vrednost (između 3,5 i 4,5).

Vulvodinija

Nastanak vulvodinije obično se vezuje za povredu ili iritaciju spoljnih delova vagine a simptomi koji je prate su oštri poput peckanja i iritacije koja se pretvara u jak bol. Osećaj je neprijatan i dugotrajan, a intenzitet bola zavisi od žene do žene.

Endometrioza

Endometrioza je takođe uobičajan uzrok vaginalnih bolova, ponekad i otoka, koja se dešava kada se neko tkivo premesti zbog hirurških zahvata ili laparoskopije, odnosno kada najdublji sloj tkiva u materici počne da raste izvan nje. Od ostalih bolova razlikuje je obilno menstrualno krvarenje, pa čak i problemi sa polodnošću.

#Higijena

#Vagina

#Zdravlje

#Žena

'