AKTUELNO

Obratite pažnju na ove stavke.

Gvožđe je mineral koji je neophodan za naše zdravlje. Sve naše ćelije sadrže gvožđe, ali većina gvožđa u telu je u našim crvenim krvnim zrncima. Crvena krvna zrnca transportuju kiseonik iz pluća do organa i tkiva kroz telo.

Gvožđe ima višestruku ulogu u našem organizmu. Ako imate više gvožđa nego što je potrebno, ono se čuva u vidu zaliha u vašem telu za buduću upotrebu.

Glavni izvor gvožđa je hrana koju jedemo. Ali postoje određene situacije i uslovi koji mogu dovesti do potrebe dodatnog gvožđa u vašu ishranu. Ovo su neki od njih:

1. Imate anemiju

Anemija predstavlja nedostatak dovoljne količine gvožđa u vašim crvenim krvnim zrncima. Bez optimalnog nivoa gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu efikasno obezbediti kiseonik vašim ćelijama i tkivima.

Simptomi anemije uključuju: umor, slabost, vrtoglavicu, nemogućnost koncentracije.

Foto: Pixabay.com

Uobičajeni uzroci anemije uključuju:

• menstruaciju, naročito ako je ciklus težak ili produžen• neka oboljenja digestivnog trakta• gubitak krvi • gastrointestinalno krvarenje

2. Trudni ste

Foto: Pixabay.com

Žene koje nisu trudne trebaju svakodnevno uzimati od 15 do 18 miligrama gvožđa. Ženama koje su trudne, potrebno je znatno više gvožđa. Peporučena dnevna doza gvožđa za trudnice je 27 miligrama dnevno.

3. Imate bebu

Dete izgrađuje zalihe viška gvožđa kod majke, dok su još u materici. Ove baze se koriste tokom prvih šest meseci života deteta. Trebalo bi da pojačano uključite hranu bogatu gvožđem u svoju ishranu, kada vaša beba napuni 6 meseci.

4. U menstrualnom ste ciklusu

Menstruacija osiromašuje zalihe gvožđa. Zbog toga žene imaju veću stopu anemije nego muškarci, potrebna im je veća količina gvožđa, naročito u ovom periodu.

5. Vežbate

Sportisti, a naročito žene koje se bave sportom imaju povećan rizik od nedostatka gvožđa. Istraživači pretpostavljaju da je sportistima potrebno više crvenih krvnih zrnaca da bi mogli da vežbaju. Ako ste veoma fizički aktivni i imate simptome povezane sa anemijom, obavezno koristite suplemente gvožđa. Preporuka lekara je lipozomalno gvožđe sa vitaminima C i B12, koje ima značajne prednosti u odnosu na druge preparate zahvaljujući obliku u kome se gvožđe nalazi u njemu.Zahvaljući lipozomalnoj opni, gvožđe se u nepromenjenom obliku izlučuje u krvotok i njegova iskoristljivost je, zahvaljujući lipozomalnoj tehnologiji, maksimalna.

6. Imate često gubitak krvi

Foto: Pixabay.com

Ljudima koji često imaju gubitak krvi iz raznih razloga, neophodno je dodatno gvožđe. Redovni donatori krvi, i ljudi koji imaju gastrointestinalno krvarenje su u opasnosti. Gastrointestinalno krvarenje mogu izazvati lekovi ili stanja kao što su čir i kancer. Doniranje krvi na redovnoj osnovi nije preporučljivo ako ste imate nizak nivo gvožđa.

7. Uzimate lekove koji snižavaju nivo gvožđa

Neki lekovi mogu ometati sposobnost vašeg tela da apsorbuje gvožđe. Lekovi koji mogu uticati na gvožđe uključuju neke antibiotike, tetracikline, lekove za pritisak i visok holesterol.

Lipozomalno gvožđe je namenjeno svim generacijama, kako bi se obezbedila optimalna količina gvožđa u organizmu za važne procese. Posebno je namenjeno osobama koje imaju ograničenu, smanjenu ili poremećenu sposobnost unosa, apsorpcije, metabolizma i izlučivanja gvožđa. Može se koristiti kao dopuna ili zamena za izvor gvožđa u ishrani.

Dodatna prednost ovog preparata je što pored vitamina C, koji olakšava apsorpciju gvožđa, sadrži i vitamin B12 koji doprinosi normalnom formiranju eritrocita.

Sve o ovome možete pročitati na sledećoj adresi: https://zastiti.se/

Pink.rs

#Zdravlje

'