Ključni korak se obično zaboravi.
Kod kuvanja pirinča vredi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) pirinča idu dve šoljice vode. Dve šoljice pirinča dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Pre kuvanja, pirinač treba oprati kako bi nestale sve nečistoće i kako bi se smanjio skrob koji se otpušta u toku kuvanja i čini ga lepljivim.
Priprema:
Prvi korak do savršenog pirinča jeste prženje na ulju. Zagrejte ulje i dodajte pirinač te propržite dok ne dobije žućkastu boju.
Nakon toga nalijete vodu i posolite.
Čim pirinač provri, lonac poklopite i smanjite vatru.
Kuvajte oko 25 minuta dok pirinač sasvim ne omekša.
Ulje će sprečiti lepljenje zrna, a po želji, u vodu za kuvanje možete staviti nekoliko kapi limuna kako bi pirinač ostao beo.
Osim toga, pirinač možete pripremiti tako da u vodu vrele i posoljene vode ubacite oprani pirinač i kuvate dok na provri. Nakon toga smanjite vatru i kuvajte još 15 do 20 minuta. Na kraju u pirinač umešajte malo maslaca kako se zrna ne bi slepila.
#Hrana
#Kuvanje