Letnja torta koju ćete redovno praviti.
Testo: 300 g oštrog brašna, 20 g kakaa u prahu, 50 g šećera, 75 g hladnog maslaca, 1 kašičica kisele pavlake, 100 g otopljene crne čokolade, 1 jaje
Krem: 150 g maslaca, 70 g šećera, 3 žumanca, 1 supena kašika ekstrakta vanile, 100 g otopljene čokolade, desetak prepolovljenih zrelih šljiva
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. U veliku posudu pomešajte suve sastojke; brašno, kakao u prahu, šećer i maslac (pokušajte mikserom malo da sjedinite smesu) zatim dodajte pavlaku, jaje i otopljenu čokoladu pa sve zajedno dobro promešajte i zamesite testo. Ne sme vam se lepiti za prste i zato slobodno dodajte još brašna kako bi testo bilo meko i elastično. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i zatim pustite da odmori u frižideru kojih pola sata. U međuvremenu pripremite čokoladni krem.
U posebnu posudu pomešajte sve sastojke za krem i mutite dok ne dobijete svilenkast krem. Zatim, razvaljajte testo i pecite oko 15 minuta, a prethodno ga nabockajte viljuškom. Pustite testo da se prohladi (oko 10 minuta), prelijte krem, a na vrh poslažite uzdužno prepolovljene šljive. Sve zajedno pecite otprilike 35 minuta dok krem ne poveća svoj volumen.