AKTUELNO

Pripremite brzo i lako ovaj liker od malina.

Mnogobrojne su blagotvorne karakteristike maline. Svakako su najzdravije kada su tek ubrane, sveže, ali i kao sastojak napitaka ili jela izuzetno mogu biti lekovite.

Tradicionalanan su prirodni lek, ali i preventiva. Bogate su vitaminima C, B i A i vrlo korisne kod avitaminoze. Narodna medicina koristi ih za ublažavanje reumatskih bolova, kod problema sa jetrom, želucem i mokraćnim putevima. One regulišu nivo šećera u krvi i holesterola, podstiču metabolizam i rad creva.

Takođe, smatra se da mogu pomoći u prevenciji tumora jer sadrže pogodne antioksidanse i enzime. Odaberite sveže maline, zdrave i zrele u pravom trenutku. Proberite ih i eliminišite one oštećene ili nezrele.

Potrebno vam je: - 1 i po kilogram malina - 1 kilogram šećera - litra rakije (domaće)

Priprema:

Operite maline pod mlazom hladne vode. Prebacite ih na kuhjisku krpu i upotrebite papirni ubrus kako bi ih nežno osušili. Odaberite teglu sa poklopcem, veličine prilagođene količini sastojaka. Ubacite maline sa šećerom i prelijte domaćom rakijom. Teglu dobro zatvorite i odložite na hladno, suvo mesto (možda je najbolje da bude u mraku) narednih 60 dana. Posudu protresite nekoliko puta dnevno.

Po završetku perioda "odmaranja" procedite mešavinu kroz sito sa finom mrežicom. Uz pomoć kašike dobro stisnite maline kako bi ostale u situ i oslobodila se svaka kap. Uz pomoć levka sipajte malinovac u boce i dobro ih zatvorite. Ostavite ih ponovo da odstoje 30 dana. Nakon tog vremena piće je spremno za posluženje.

#Malinjak

'