AKTUELNO

Pratite stručne savete kada i koje možete koristiti, a kada i koje vrste laksativa treba izbegavati.

Upotreba nekih vrsta laksativa može dovesti do zavisnosti od ovih preparata i drugih značajnih medicinskih problema. Zato pratite stručne savete kada i koje možete koristiti, a kada i koje vrste laksativa treba izbegavati.

1. PROTIV Ne uzimajte laksativ svakodnevnoHronična upotreba laksativa može dovesti do toga da debelo crevo postane atonično, tj. mlitavo i neaktivno. Svakodnevna upotreba laksativa vremenom može dovesti čak i do pogoršanja prvobitnog problema. Ako smatrate da hronično koristite laksative radi pokretanja vaših creva, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom radi otkrivanja pravog uzroka zatvora.

1. ZA Možete uzeti laksativ pre operacije Jedan od najčešćih neželjenih efekata anestezionih preparata za vreme operacije i lekova protiv bolova koji se daju posle operacije je konstipacija-delimičan zatvor praćen retkim i/ili bolnim stolicama ili opstipacija- potpuna obustava praženjenja creva praćena bolovima i grčevima u stomaku. Neke abdominalne operacije kao što su hiruško uklanjanje slepog creva, ciste ili žučne kese ili bilo koja vrsta hiruške intervencije u kojoj se radi sa crevima može dovesti do privremenog "paralizovanog creva", poznatog i kao ileus.

2. PROTIV Nemojte uzimati laksativ za vreme putovanja Ako je pristup kupatilu na putovanju problematičan, laksativi nisu vaš prijatelj. Oni stimulišu creva da rade brže, i teraju vas da posećujete toalet češće, što za vreme putovanja, naročito od više sati, može biti otežana varijanta.

Foto: Pixabay.com

2. ZA Budite oprezni u vezi sa vrstom laksativa koji koristite Lekari su potvrdili da su laksativi na bazi vlakana su sigurni, efikasni i zdravi. Ipak, naglo unošenje velike količine vlakana može dovesti do nadimanja, gasa ili grčeva u stomaku. Zbog toga se preporučuje postepeno povećavanje suplementacije vlaknima, kao što je nedeljno povećanje doziranja. Drugi laksativi koje zovemo stimulantnim ili sonim laksativima, koji često sadrže magnezijum ili fosfat, mogu dovesti do zavisnosti ili izražene dehidratacije. Gastroenterolozi u slučaju opstipacije preporučuju biljni laksativ Laxogel, koji rešava probleme zatvora i uspostavlja redovnu probavu na prirodan način, bez stvaranja navike i vremenskog ograničenja korišćenja.

3. PROTIV Ne uzimajte ih ako ste skloni opstrukciji creva Ne biste trebali uzimati laksative ukoliko ste imali problema sa opstrukcijom creva u prošlosti. Opstrukcije creva mogu se desiti usled ožiljaka od prethodne hiruške operacije abdomena. Zbog toga se laksativi ne preporučuju u ovoj situaciji.

3. ZA Budite oprezni u korišćenju laksativa tokom trudnoće Pojava zatvora ili opstipacije se javlja tokom trudnoće zbog svih ostalih promena koje se dešavaju u vašem telu. Ali, u svakom slučaju morate biti oprezni u korišćenju laksativa. Preporučuju se biljni laksativi ili laksativi bogati vlaknima, jer se minimalno apsorbuju. Potpuno prirodan biljni laksativ Laxogel sadrži azijsku, tj. indijsku bokvicu-psyllium, koja zahvaljujući svojim vlaknima koja su otporna na probavne enzime u crevima, lako prolazi kroz želudac sve do debelog creva, sa efektom čišćenja štetnih supstanci poput metle. Preporučuje se izbegavanje osmotskih i stimulativnih laksativa tokom trudnoće. zbog potencijalnog izazvanja gasova i nadimanja, pojave disbalansa elektrolita i dehidratacije.

Foto: Pixabay.com

4. PROTIV Ne uzimajte laksative da biste izgubili težinu Korišćenje laksativa se, nažalost, nekad zloupotrebljava pogrešnim shvatanjima da mogu pomoći pri gubitku težine. Ovo je sasvim netačna informacija, ali su neki proizvođači skloni kreiranju ovih dezinformacija zarad povećanja prodaje.

4. ZA Možete koristiti laksative nakon porođaja Laksativi mogu biti veoma korisni nakon porođaja, posebno kod žena koje su imale visok stepen laceracije-cepanja tkiva, i ne bi trebalo da se mnogo naprežu.

5. PROTIV Ne uzimajte ih ako imate hroničnu bolest bubrega ili bolesti srca Lekari preporučuju izbegavanje laksativa ako imate hroničnu bubrežnu ili srčanu bolest, jer mogu dovesti do dehidratacije ili mineralne neravnoteže.

5. ZA Budite oprezni kada ih koristite ako ste na lekovima Neki laksativi se mogu vezivati za lekove ili ometati apsorpciju lekova, kao što su neki antibiotici ili lekovi za srčana oboljenja. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili farmaceutom o mogućim interakcijama vaših lekova.

Autor: Pink.rs

#Lek

'