Volite džem od breske? Otkrivamo vam tajnu koja će vašem džemu dati dodatnu moćnu aromu koja će uspeti da vas usred zime odvede u breskvar pun zlatnog voća.
Caka je u jednom dodatku koji će dati neverovatno dobru aromu vašem specijalitetu.
Sastojci (za 6 tegli od 250 ml):
- 1 kilogram bresaka
- 2 limuna
- oko 500 g želir-šećera u srazmeri 2:1
- 2 kašike likera od breskve ili kajsije
Priprema:
Breskve kratko držite u vrućoj vodi, oljuštite, prepolovite i izvadite koštice. Mesnati deo bresaka sitno iseckajte. Iscedite limunove i sokom prelijte breskve. Sve izmešajte i sipajte u dublju šerpu. Dodajte želir-šećer u odgovarajućoj srazmeri 2:1 (na kilo voća dođe 500 g želir-šećera), na voćnu masu i pomešajte. Ostavite da stoji oko tri sata na sobnoj temperaturi.
Kuvajte na umerenoj vatri i ostavite da vri oko četiri minuta. U slatko sipajte liker od bresaka ili kajsija. Još vruće sipajte u zagrejane tegle, zatvorite i 15 minuta držite prevrnute, okrenite ih i ostavite da se potpuno ohlade.
#Voće