Salate, morska riba i koštunjavi plodovi predstavljaju pravi izbor 'hrane za mozak'.
UKOLIKO želite da očuvate mentalno zdravlje i svežinu moždanih ćelija vodite računa koje namirnice unosite. Salate, morska riba i koštunjavi plodovi predstavljaju pravi izbor "hrane za mozak". U ovu paletu obavezno treba uvrstiti citrusno voće, jabuke i jagode koje obiluju vitaminom C, neophodnim za rad sivih ćelija, ističe bečki profesor Hademar Bankhofer. Po njegovim rečima tu su još neke značajne namirnice na koje treba obratiti pažnju.
* Brokoli se preporučuje za brzo i koncentrisano učenje, jer poseduju obilje glukozinolata, karotinoida, gvožđa i kalcijuma.
* Jaja su važna jer sadrže lecitin. Unošenjem ove namirnice mozak se snabdeva kolinom iz kojeg nastaje acetilkolin, najvažniji neurotransmiter. Osim u jajima, lecitina ima i u proizvodima od soje kao i u mlečnim proizvodima.
* Lešnici su korisni za dugotrajno pamćenje, jer sadrže vredne mikroelemente i masti.
* Losos, skuša, tuna i haringa podstiču koncentraciju, dok zelena salata, spanać i kupusasto povrće snabdevaju mozak sa hlorofilom, koji pomaže da udahnuti kiseonik duže ostane u moždanim ćelijama, i na taj način bude bolje korišćen za mentalne aktivnosti.
#Hrana
#Jaje
#Mozak