AKTUELNO

Ukoliko budete sledili naredne savete, izbeći ćete ovu neprijatnost na vašim putovanjima.

Sigurno vam je poznat taj neprijatan osećaj kada vas iznenada zadesi dijareja upravo onda kad ste se pripremili za lep i dug odmor i otputovali negde. Putničku dijareju možemo definisati kao sindrom vezan za promenu geografske lokacije, koji prate simptomi mučnine, povraćanja i proliva. Javlja se kod značajnog broja ljudi koji putuju u strane zemlje, najviše u letnjem periodu i za vreme godišnjih odmora.

Foto: Pixabay.com

Uzroci putničke dijareje:

Osoba na putovanju može da se inficira ako jede i pije kontaminiranu hranu ili vodu. Čak ni restorani ne mogu da garantuju da će hrana koju tamo uzimate biti potpuno bezbedna, dok hrana kod uličnih prodavaca predstavlja još rizičniju opciju za moguću zarazu. Jelo pripremljeno u samostalnoj privatnoj varijanti je najsigurniji izvor hrane.

U izuzetno rizičnu hranu i piće koji na putovanju mogu uzrokovati dijareju spadaju: sirovo ili nedovoljno kuvano meso, sirovo lisnato povrće, plodovi mora, nepasterizovani mlečni proizvodi, voda iz česme.

U bezbedno jelo i piće koje bi trebalo da konzumirate na putovanju spadaju: flaširano piće- voda, topla kafa ili čaj, prokuvana voda, adekvatno kuvana/ pržena hrana (radi potpunog uništavanja bakterija iz hrane).

Uglavnom putničku dijareju uzrokuju bakterije, od kojih su najčešći podtipovi escherichia coli, shigella, salmonella, campylobacter jejuni i druge. Putnička dijareja može biti uzrokovana i virusima (norovirus, enterovirus, rotavirus) ili parazitima (giardia duodenalis, entamoeba histolytica, cryptosporidium parvum).

Foto: Pixabay.com

Bez obzira na to kakav je patogeni uzrok (bakterijski, virusni ili parazitski), putnička dijareja je zarazna. Većina pojedinaca se inficira štetnim bakterijama koje se najčešće unose putem hrane ili vode. Bakterije i virusi danima opstaju na površinama kao što su kvake, vrata, ključevi, igračke za decu, a zatim se prstima prenose do usta osobe koja dodiruje lice ili predeo blizu usana- jezik, desni, zube.

Simptomi dijareje obično ne počinju odmah po dolasku u stranu zemlju, već dva do tri dana nakon što ste se smestili. Dijareja se može desiti i nakon što se vratite kući sa putovanja. Zajednički simptomi putničke dijareje su: stomačni grčevi, vodena stolica, mučnina, groznica, povraćanje, glavobolja. Važno je napomenuti da neće svi simptomi dijareje biti prisutni u istom trenutku.

Foto: Pixabay.com

Dijagnoza putničke dijareje se vrši isključivo na osnovu znakova i simptoma. Prvu pomoć sebi možete pružiti na sledeći način: pijte 2-3 litra vode dnevno, u prvih 24 sata najbolji izbor su topli čajevi, supe, flaširane vode i sokovi kojim ćete nadoknaditi izgubljenu tečnost. Tokom naredna 24 sata konzumirajte hranu kao što je pirinač, supa, prepečen hleb-tost, krekeri i žitarice. Posle dva, tri dana možete se vratiti standardnoj ishrani.

Ako se simptomi dijareje pogoršaju i traju više od par dana, obavezno se obratiti lekaru. Probiotik koji preporučujemo kao obavezan na svakom putovanju je Bulardi, koji uspešno eliminiše bakterije, zaustavlja dijareju, normalizuje rad creva, ublažava simptome i trajanje već postojećih dijareja.

Sve detalje o ovome možete pročitati na sledećem linku: https://bulardi.com/

Autor: Pink.rs

#Dijareja

#Savet

#saveti

'