Može li jedan mineral biti ključ dobre koncentracije, bistrijeg uma i bolje pamćenja? Prema autorki L.Farrow i dr D. Braunstein, odgovor je – da!
U svojoj knjizi The Iodine Crisis (2013), Lynne Farrow podseća da se jod koristi u medicini već 15.000 godina, a u 19. veku bio je lekarski favorit za lečenje misterioznih bolesti.
Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde (T3 i T4), koji regulišu metabolizam, rast i razvoj nervnog sistema. Nedostatak joda u ishrani može dovesti do poremećaja funkcije štitne žlezde, uključujući i hipotireozu, što može uzrokovati:
• umor i smanjenu koncentraciju,
• usporeno razmišljanje,
• probleme s pamćenjem.
Adekvatan unos joda, naročito u detinjstvu i adolescenciji, može doprineti:
• boljem kognitivnom razvoju,
• većem IQ-u,
• boljim rezultatima u učenju.
Naučnici zato poručuju: ne bojte se joda, već se informišite! Obzirom da organizam ne može proizvesti jod, moramo ga svakodnevno unositi!
Prirodni izvori poput morskih plodova i algi mogu biti vaši najbolji saveznici za bistar um i za zdravo telo!
Autor: D.B.