AKTUELNO

Danski naučnici veruju da su rešili problem erektilne disfunkcije otkrivanjem novog tretmana matičnim ćelijama.

Danski naučnici veruju da su rešili problem erektilne disfunkcije otkrivanjem novog tretmana matičnim ćelijama. Injektiranjem 20 metara matičnih ćelija u bazu penisa moguće je oživeti nerve i krvne sudove.

Taj postupak ceo polni organ čak čini većim, što vijagrom ne može da se postigne.

Kako piše britanski Sandej tajms, postupak se za sada primenjuje na muškarcima kojima je zbog karcinoma morala da bude uklonjena prostata. Kao posledica operacije može da se javi degeneracija nerava i krvnih sudova u penisu, koji se zbog toga skupi.

Profesor Soren Šeik, direktor danskog Centra za regenerativnu medicinu, kaže da je ponovo dobijena funkcija penisa trajala više od godinu dana, ali upozorava da su potrebna ispitivanja kroz duže vreme da bi se dobile konačne procene. Više detalja o samom tretmanu Šeik će otkriti na sastanku Evropskog udruženja za humanu reproduktivnu medicinu i embriologiju, koji će se u julu održati u Barseloni.

On dodaje da terapija matičnim ćelijama može da pomogne milionima ljudi koji imaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti: dijabetesa, srčanih bolesti, visokog pritiska ili jednostavno zbog starenja. Matične ćelije mogu da izrastu u mnogo različitih tkiva ljudskog organizma, poput nerava, jetre, bubrega, ćelija srca... a efikasne su i u izgradnji krvnih sudova.

Tokom postupka, liposukcijom se uklanjaju masne ćelije iz abdomena. One se zatim centrifugiraju, od njih se odvajaju matične ćelije, koje se injektiraju u pacijentov penis, prenosi Telegram.

Poslednje dve decenije sve više raste interesovanje za terapije matičnim ćelijama. Naučnici, međutim, upozoravaju da su potrebne godine istraživanja pre nego što se dođe do stvarnih terapija.

Profesor Šeik ističe da ispitivanja za sada dobro napreduju, ali da je put do tretmana veoma dug.

#Lek

#Muškarac

'