Najbolja je kada odstoji do sledećeg dana, ali, ako ne možete da čekate, poslužite pitu toplu s kuglicom sladoleda od vanile ili malo umućene slatke pavlake.
Ako tražite recept za kolač koji ne zahteva mikser, biskvit, ni komplikovane korake – ali daje bogat, sočan i mirisan rezultat – ova sipana pita od jabuka je savršen izbor. Kolač se slaže "na suvo", bez miksanja i kuvanja, a jabuke ga učine mekanim i sočnim. Najbolji je kad odstoji preko noći, ali teško ćete ga dočekati do sutra.
Suva smesa:
- 250 g glatkog brašna
- 350 g griza
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 2 kg jabuka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet po želji
Ostalo:
- 150 g maslaca
- sok od jabuka (cca 100 ml, za prelivanje)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, griz, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Oljuštite i naribajte jabuke, pa im dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Sve lagano promešajte. Pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite maslacem ili uljem.
Započnite sa suvom smesom – ravnomerno je rasporedite po dnu. Zatim stavite sloj naribanih jabuka (pustite da puste svoj sok). Ponovite postupak još jednom ili dva puta (zavisno od veličine tepsije), završavajući sa suvom smesom.
Kolač lagano prelijte s oko 100 ml soka od jabuke – on će pomoći da se kolač lepo poveže i ostane sočan.
Na vrh naribajte ili nasecite maslac na tanke kriške i rasporedite ih ravnomerno. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Autor: S.M.