AKTUELNO

Vežbanje sigurno nije prva stvar koja trudnicama pada na pamet, a treba ih i razumeti jer se nije lako navići na činjenicu da stomak "hoda" ispred tebe.

Uostalom, one tada imaju i drugih prioriteta i to je sasvim normalno, ali u obzir treba uzeti i činjenicu da lagane vežbe mogu da imaju dobre efekte na psihičko i fizičko zdravlje buduće mame.

Inače, neka ranija istraživanja su pokazala i da vežbanje skraćuje trajanje porođaja.

Ove tri vežbe će trudnicama povećati fleksibilnost i poboljšati kontrolu disanja.

1. Poza krava i mačka

Oslonite se po pod rukama i nogama, tj. šakama i kolenima. Kada udahnete, savijte kičmu, tako da izvijete gornji deo leđa prema gore (taj položaj nazivaju krava pozom), a kada izdahnete lagano gurnite leđa ka dole, da budete u položaju od oko 90 stepeni (taj polžaj nazivaju mačka pozom). Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta i pazite da je uskladite sa disanjem.

2. Spinalna lateraln fleksija

Sedite na pod prekrštenih nogu, uz udah ispružite ruke ka negu, izdahnite i oslonite se desnom rukom o pod, blago se naginjući udesno. Zatim udahnite, desnu ruku opet ispružite ka gore, levu spustite na pod i blago se nagnite ulevo. Nakon toga, prekrstite noge obrnuto nego malopre (onu koja je bila ispod sada stavite preko druge noge) i ponovite nekoliko puta.

3. Istezanje

Sedite na pod prekršetnih nogu, udahnite, ruke ispružite ka gore, izdahnite i polako se nagnite napred, preko prekrštenih nogu. Ostanite u tom položaju tri udaha. Ukrstite noge obrnuto od onoga kako ste ih malopre prekrstili, i ponovite vežbu.

#Trudnoća

#vežbanje

'