Prasetina sa hrskavom kožicom je obavezna na božićnoj trpezi, a evo kako da je pravilno spremite.
Mnogi pokušavaju da pronađu onaj savršen recept da im prasetina ispadne sočna, ukusna i sa hrskavom koricom, a ovaj način pripreme će vam u tome pomoći. Jedan sastojak vas deli do savršene prasetine.
Sastojci:
7-8 kg prasetine 200 g soli 300 ml piva svinjska mast voda
Priprema:
Isecite na komade prasetinu i očistite je. Svaki komad mesa sa obe strane posolite i poređajte u pleh. Ostavite da odstoji duže vreme, kako bi upilo so. Rernu zagrejte na 250 stepeni.
Prase premažite mašću i odozgo ga polijte malo vodom, pa stavite da se peče. S vremena na vreme, preljte vodom i zalivati pretopom (tačnošću koja se nakupi u plehu). Na svakih pola sata, prelijte prase pivom.
S obzirom na to da se peče od tri do četiri sata, meso treba okretati šest do osam puta, na pola sata i prelivati. Prase je pečeno kada se kosti na nožicama odvajaju od mesa.
Autor: Dubravka Bošković