AKTUELNO

Alergiju na seks je teško prepoznati i dijagnostikovati.

Alergija na seks se pojavljuje kao i sve druge, ali kod ovog tipa alergija mnogo je teže pronaći uzrok pojave.

Seksualne alergije je mnogo teže prepoznati i dijagnostikovati jer se sami simptomi mogu pripisati seksualnoj aktivnosti, poput ubrzanog disanja, znojenja ili povećanog broja otkucaja srca.

Problem nastaje ako se takve alergije ne uoče i ne leče, jer s vremenom se mogu dramatično pogoršati, piše "DailyMail".

Klinički seksolog Lindsi Dou je na svom Jutjub kanalu "Sexplanations" objasnila da seksualne alergije mogu uzrokovati sledeće simptome: teško disanje, svrab, osip, peckanje na području vagine, oticanje, stezanje u grudima, povraćanje, proliv, nesvesticu.

Sedam znakova da imate alergiju na seks

1. Nakon seksualnog odnosa imate alergijsku reakciju

Ako imate alergijsku reakciju nakon seksa sa novim partnerom, postoji mogućnost da ste hiperosetljivi na spermu. Neki od simptoma mogu biti oticanje, stezanje u grudima, teško disanje, vrtoglavica i proliv. Alergija na spermu nije tako česta, smatra se da je na nju alergično između 20.000 i 40.000 žena na svetu. Problem sa alergijom na spermu je da je to progresivna alergija i da su simptomi s vremenom sve gori.

2. Nakon orgazma ste fizički slabi

Ponekad se kod muškaraca događa da pate od POIS-a (postorgazmičkog sindroma bolesti), a simptomi su slični klasičnom gripu - curenje nosa, zatvor, svrab očiju, bolno grlo i mišići, glavobolja, iscrpljenost i slično.

3. Nakon upotrebe kondoma osećate svrab ili peckanje

Lateks se proizvodi od mlečnog soka stabla Hevea brasiliensis koji se koristi za proizvodnju medicinske opreme, a oko šest posto svetske populacije je alergično na lateks. Najčešći znakovi da je žena alergična na lateks su vaginalna iritacija, peckanje i svrab, a ono što će prvo odati da je u pitanju alergija na lateks je vreme kad se alergija pojavljuje. Ako se alergijska reakcija pojavljuje svaki put posle seksa, obično od jednog do četiri dana nakon odnosa, a simptomi se inače ne pojavljuju, onda je skoro sigurno u pitanju alergija na lateks.

4. Nakon korištenja novog lubrikanta imate osećaj nelagode

Lubrikanti sa mirisima i raznim ukusima ili oni koji daju osećaj vrućine mogu imati svakakve aditive na koje ljudi mogu biti alergični.

5. Pojavili su vam se simptomi alergije kad ste promenili metodu zaštite

- Moguće je da žene koje su promenile način zaštite imaju određenu alergijsku reakciju, ali ne na hormone u njoj. Hormoni koji se koriste kod zaštite su jako slični vašim hormonima i jako je mala šansa da ćete na njih biti alergični. Ali, neke žene su alergične na druge sastojke koji se nalaze u tabletama.

6. Primetili ste iritaciju nakon promene rutine pre seksa

Due napominje da ponekad alergijska reakcija koja se pojavljuje nakon seksa ne mora biti direktna posledica seksa, već nečeg što ste ranije tog dana poeli ili popili. Kako biste utvrdili na šta ste alergični, dobro je početi sa zapisivanjem simptoma koje ste doživeli, zatim šta se sve dogodilo tog dana i šta je drugačije nego inače.

7. Osećate bol ili vam se pojavio osip nakon seksualne traume

U nekim slučajevima bol ili nelagoda tokom seksa je fiziološki odgovor na nešto psihološko, poznato kao "genitalno oklopljivanje". Na primer, bilo koji oblik zlostavljanja u vezi, sramežljivost u seksu ili nedostatak poverenja u partnera može rezultirati upalama ili osipom, poput svake druge alergije. Nemojte to ignorisati, vaš imunitet vam signalizuje da nešto nije u redu.

Pročitajte još: Amnezija nakon ORGAZMA? Da, MOGUĆE JE!

#Seks

'