AKTUELNO

Pitanje se svodi na to da li izazivaju nagli skok šećera u krvi.

Urma je dugo bila ozgloglašena voćka zbog velikog sadržaja šećera i zbog toga strogo zabranjena osobama sa dijabetesom i insulisnskom rezistencijom, navode na Instagamu nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić.

- Urme zaista sadrže prirodne šećere, a malo proteina i masti, međutim sadrže i dosta vlakana koja mehanički sprečavaju, odnosno usporavaju apsorpciju šećera, tako da se on postepeno povećava u krvi - napominju nutricionisti.

Samo umereno

Osobe sa dijabetesom i oni sa insulinskom rezistencijom mogu ih koristiti umereno u kombinaciji sa orašastim plodovima za pripremu zdravih poslastica. Odlična su zamena za šećer u te svrhe.

- Urme su nutritivno blago, sadrže kalijum, magnezijum, bakar, selen, vitamine B grupe. Uvek kupujte sveže i kvalutetne urme bez dodatog šećera, odnosno čitajte deklaraciju - poručuju.

Autor: Iva Besarabić