AKTUELNO

Ništa ne ulepšava balkon kao cveće. Rado biste svoju terasu ukrasili cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Da bismo vam pomogli pri izboru, donosimo 5 vrsta balkonskog cveća koje uvek uspeva!

KADIFA

Jedna od najpopularnijih letnjih cvetnica, što zbog ljupkosti, što zbog malih zahteva u uzgoju. U kakvu god zemlju je posadili - uspeće. Kadifica je balkonsko cveće bogatog cvetanja i lepog cveta koja traje celo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najlepše rasti u sunčanom ili polusenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivim materijama. Ako želite da kadifice cvetaju tokom celog leta, obavezno je uklanjanje ocvalih cvetova i redovno prihranjivanje i zalivanje.

MUŠKATLA

Poznata je po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakterizuju je tamnozeleni listovi koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Dolazi u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi.

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca i propustan supstrat bogat hranjivim materijama. Kako bi lepo rasla, obavezno je uklanjanje ocvalih cvetova i požutelih listova da se ne bi razvile bolesti. Muškatle redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

Foto: Pixabay.com

PETUNIJA

Jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta - beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna. Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište i propusni, humusni supstrat. Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru.

Petunije negujte redovnim zalivanjem i prihranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak procenat kiseonika i više fosfora kako bi biljke obilno cvetale. U drugom delu leta biljke možete porezati na 20 cm od nivoa zemlje, dobro ih prihraniti i ponovno će cvetati do jeseni.

DAN-NOĆ

Najčešća vrsta koju vidimo posađenu u žardinjerama u parkovima i baštama. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cveta – petočlani cvet s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta. Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cveta koja može biti u svim nijansama od bele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvetovima u kombinaciji dve ili više boja.

Dan-noć će se uspešno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili senovitom mestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

Foto: Pixabay.com

BEGONIJA

Grmolika biljka krhkih, vodenastih grančica, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište i propustan supstrat bogat hranjivim materijama.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači stalno cvetajući, potrebno ju je redovito prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da pustite supstrat da se lagano osuši.

#Cveće

#Proleće

'