Sok od cvekle je veoma zdrav i ima brojna bitna svojstva za organizam.
Sok od cvekle je napitak od koga imunitet samo jača, a zdravlje postaje bolje. Pomaže kod krvnog pritiska, čuva srce, a odličan je izbor i za detoks jetre. Dobro obratite pažnju na recept koji naši stari znaju napamet:
Sastojci:
2 kg cvekle
Napitak koji čisti debelo crevo će vas preporoditi! Pije se pre spavanja, a pravi vrlo lako - treba vam samo nekoliko sastojaka
Napitak koji čisti debelo crevo će vas preporoditi! Pije se pre spavanja, a pravi vrlo lako - treba vam samo nekoliko sastojaka
1 kg šećera
3 kesice vanilin šećera
3 kesice limuntusa (limunske kiseline)
Priprema:
Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove. Šerpu napunite sa 3 litara hladne vode, pa kuvajte dok ne proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još otprilike 30 minuta. Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu.
U šerpu dodajte šećer, pa mešajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, mešajući dok se sastojci ne sjedine. U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite. Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka koji možete razmutiti po želji.
Sastojci:
2 kg cvekle
Napitak koji čisti debelo crevo će vas preporoditi! Pije se pre spavanja, a pravi vrlo lako - treba vam samo nekoliko sastojaka
Napitak koji čisti debelo crevo će vas preporoditi! Pije se pre spavanja, a pravi vrlo lako - treba vam samo nekoliko sastojaka
1 kg šećera
3 kesice vanilin šećera
3 kesice limuntusa (limunske kiseline)
Priprema:
Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove. Šerpu napunite sa 3 litara hladne vode, pa kuvajte dok ne proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još otprilike 30 minuta. Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu.
U šerpu dodajte šećer, pa mešajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, mešajući dok se sastojci ne sjedine. U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite. Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka koji možete razmutiti po želji.
Autor: Dubravka Bošković