AKTUELNO

Drastične promene krvnog pritiska koje se dešavaju u nekom trenutku života, mogu vam pokazati koliko vam je godina ostalo do smrti.

Naučnici su došli do saznanja da krvni pritisak u kasnijim godinama počinje da pada oko 14 godina pre nego što nastupi smrt.

Oni su došli do tog zaključka nakon što su posmatrali zdravstveno stanje 46.634 Britanaca koji su umrli u 60. godini života i kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali dijagnostikovanu demenciju i bolest srca.

Krvni pritisak je najviše opadao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visok krvni pritisak. Smanjenje na duge staze zabeleženo je i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

- Naše istraživanje baca svetlo na značaj praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren uikoliko bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju - rekao je autor izsraživanja Džordž Kušel.

On je dodao da i doktori i istraživači moraju da obrate pažnju na to šta pad pritiska zapravo znači za starije pacijente.

Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo par godina pre nego ona nastupi, krvi pritisak i promene karakteristične za njega su najuočljiviji signali.

Najveći razlog je taj što je on brojčano merljiv, često se meri i prate ga i lekari, ali i sami pacijenti, piše International Business Times.

Prema rečima istraživača, ovo je oblast koju treba još pratiti i istraživati.

#Smrt

#Zdravlje

'