AKTUELNO

Ljudi mogu biti osetljivi na primetno negativne ili izazovne stvari u svojim životima – a to je zaista korisno kada postoji nešto što može i treba da se promeni ili izleči. Ipak, ponekad možemo postati previše fokusirani na nedostatke veze, bilo da je u pitanju prijatelj, romantični partner, saradnik, komšija ili član porodice. Toliko pažnje na ono što je negativno može biti iscrpljujuće i štetno za odnos u celini.

Određenim odnosima u određenim trenucima može biti potrebno veliko renoviranje ili čak potpuno oslobađanje od te pspbe. U slučaju da imate potrebu da svoju vezu ponovo postavite u ravnotežu pokušajte da primenite tri ključne strategije za obnovu veze.

1. Uočite šta je dobro i ispravno u toj vezi

Ako ste bili iznervirani ili razočarani drugom osobom, primećivanje onoga što je dobro i ispravno može uključivati promenu brzina u vašem umu. Možda ste upali u naviku primećivanja osobina koje vas frustriraju ili rastužuju. Verovatno postoje stvari koje volite kod ove osobe, a koje su zamagljene stalnim zapostavljanjem.

Poput kuvara koji zna da je čorba prezačinjena, primećivanjem šta je simpatično kod ove osobe ili vredno u vezi, dodaćete druge komplementarne note ukusa. Eksperimentišite šta da dodate ili naglasite! Mogli biste otkriti da određene aktivnosti ili teme za razgovor u vezi čine idealne sastojke za vašu vezu.

2. Pronađite načine da pohvalite drugu osobu

Verovatno najdublji dar koji možemo dati drugima jeste to da ih vidimo i prihvatimo takvima kakvi jesu. Pokušajte da pronađete razlog da pohvalite saradnika nakon sastanka, romantičnog partnera za koristan posao koji obavlja, ili prijatelja za neku osobinu koja vas uvek nasmeje.

Davanje komplimenata drugima je jednostavan način da napravite vrstu emocionalnog depozita u vezi. To je lep način da zastanete i vežbate prisutnost u trenutku. Iskrene pohvale za autentičnost mogu doneti dozu isceljujuće energije srca u vezu koja se bori za svoj opstanak.

3. Proslavite vezu s drugom osobom

Ovo može biti sredstvo za iskazivanje zahvalnosti za odnos u celini, uprkos svim teškim aspektima. Možda je to odvođenje kolege na ručak, slanje čestitke vašem bratu i sestri na njihov rođendan sa rukom ispisanom porukom zahvalnosti ili mali znak pažnje koji ćete dati bez povoda svojoj drugoj polovini.

Proslavljanje veze je alat za povećanje energije koji i vi i druga osoba možete da osetite. Ovo jača vašu vezu tako da kada se pojave trenuci trvenja, možete ih lakše prebroditi, fokusirajući se na vrednost veze.

Dajte sebi vremena

Isprobajte ovu energetsku tehniku sa nekim za koga mislite da bi mogao biti potreban rebilans u vašem odnosu. Ovi koraci mogu funkcionišu odmah ili potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci. Ova vežba može doneti jasnost o tome šta se ne može tako lako rebilansirati. Možda ćete morati da se povučete iz veze da biste stvorili zdraviji prostor ili potpuno preispitate vrednost veze. Dajte sebi vremena s ovim opcijama i zapamtite, kada vam neko idena živce a vredan je vašeg truda, uvek je sigurna opklada ako potrošite više vremena na brigu o sebi.

Autor: Jovana Nerić