AKTUELNO

Iako je odavno obeležena kao krivac za celulit i visok krvni pritisak, so nije nužno štetna, naprotiv - ona je ključni element za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Natrijum, koji je primarni sastojak soli, ključan je za održavanje ravnoteže tečnosti u telu, omogućava normalno funkcionisanje mišića i neophodan je za prenos nervnih signala kroz telo. Postoje čak i teorije koje sugerišu da su ljudi još od nastanka bili nabaždareni da traže slanu hranu zbog vitalnih minerala koje ona sadrži, neophodnih za rast i razvoj.

Međutim, glavni izazov s kojim se suočavamo jeste taj što većina ljudi unosi previše soli — više od preporučene dnevne količine od 2.300 mg, što iznosi oko pola kašičice.

So je često skrivena u raznim namirnicama koje možda nisu očigledno slane zbog prisustva drugih sastojaka, dovodeći do toga da naše telo žudi za još soli - recimo neki vrste peciva i slatkiša, cerealije koje jedemo za doručak, gotovi sokovi i napici, ali i neke vrste jogurta.

Prekomerni unos soli može izazvati probleme kao što su nadutost, dehidratacija, i u nekim slučajevima, povećanje krvnog pritiska.

Kada žudite za slanom hranom, vaše telo često pokušava da vam kaže nešto drugo, što ne mora da ima veze sa hranom. Ovo su neki od najčešćih krivaca.

1. Pod stresom ste

Ukoliko patite od povećane izloženosti stresu, nije neobično da ćete posegnuti za hranom koja će da vas uteši a to su nakčešće slatkiši i slaniši.

Sledećeg puta kada posegnete za kokicama, prvo porazmislite da li postoji neka druga aktivnost koja će vam smanjenjei stres i nervezu.

2. Loše spavate

Istraćivanja su pokazala da osobe koje pate od nedostatka sna imaju i lošiji izbor hrane. Jedan od razloga je taj što je njihov kortizol, hormon stresa, povišen kada je osoba umorna, što organizam ponovo dovodi u stanje stresa i ponovo žudi za slanom hranom.

Nedostatak sna takođe povećava nivoe grelina, poznatog kao "hormon gladi". Kontrola nivoa kortizola, čemu će pomoći dovoljno kvalitetan san, takođe pomaže da se spreči prekomerno aktiviranje ovog hormona gladi.

3. Slano traži slanije

Žudnja za slanom hranom povezana je sa navikama. Ako vašu ishranu inače karakteriše visok unos soli, verovatno će vaše telo žudeti za više soli.

Da biste tome stali na kraj, izbegavajte prerađenu i upakovanu hranu 30 dana. To može pomoći vašem telu da se navikne na ishranu sa manje soli, tako da manje žudite za slanom hranom.

4. Previše se znojite

Postoji veza između soli i znojenja –-znoj sadrži so i kada se telo znoji, nivo natrijuma se smanjuje. U ovom slučaju, žudnja za slanom hranom je pokušaj vašeg tela da vas upozori da nivo natrijuma treba da se dopuni.

Organizmu je potrebno oko 2.300 miligrama soli dnevno, odnosno pola kašičice. Velike su šanse da unosite više od toga, ali ako radite ekstremne vežbe, budite svesni potencijalno niskih nivoa natrijuma koji bi mogli da rezultiraju.

5. Imate poremećaj u radu štitaste žlezde ili bubrega

Uopšteno gledano, želja za slanom hranom je prilično benigna. Ali ako je praćeno drugim simptomima, obavezno posetite svog lekara da biste isključili nešto ozbiljnije. Recimo, Adisonova bolest (stanje u kojem vaše nadbubrežne žlezde proizvode premalo kortizola) može izazvati želju za slanom hranom. Tipično, znaci Adisonove bolesti takođe uključuju umor, bolove u stomaku i bolove u mišićima i zglobovima i pojavljuju se postepeno tokom vremena.

Autor: Jovana Nerić