AKTUELNO

Septembar donosi svežije večeri i jutarnje časove, a kako se temperature postepeno spuštaju, mnogi se ponovo zapitaju da li je vreme da se uključi grejalica ili radijatori na struju, budući da je početak grejne sezone za nešto manje od mesec dana. Međutim, stručnjaci savetuju oprez pre nego što posegnete za dodatnim grejanjem.

Kada tačno uključiti grejanje?

Dejvid Doran iz kompanije "Blackstone Plumbing & Heating Ltd.", u okviru nedavnog istraživanja kompanije "Yell", savetuje da blaga hladnoća nije dovoljan razlog za uključivanje grejanja. Prema njegovim rečima, trebalo bi sačekati da unutrašnje temperature "padnu ispod 18 stepeni, i to u kontinuitetu" pre nego što se odlučite za uključivanje.

Za starije ili osobe koje su bolesne ili ugroženog zdravlja, preporučljiva temperatura je oko 20 stepeni.

Efikasno korišćenje grejanja

Jedna od čestih zabluda jeste držanje centralnog grejanja na niskom nivou tokom čitavog dana. Doran objašnjava da je efikasnije grejati dom samo kada je to zaista potrebno za održavanje prijatne temperature uz smanjenje troškova energije. Povećanje intenziteta grejanja neće brže zagrejati vaš dom, već samo povećava potrošnju energije. Umesto toga, savetuje da držite temperaturu u stanu između 18 i 21 stepen.

Štednja energije i alternativne metode grejanja

Ako razmišljate o ostavljanju grejanja uključenog tokom noći, Doran savetuje da se suzdržite protiv toga. Alternativno, preporučuje se upotreba debljih jorgana i tople odeće jer može pružiti udobnost bez oslanjanja na grejanje, što je posebno praktično tokom noćnih sati.

Autor: Jovana Nerić