AKTUELNO

Sidni kaže da je za životnu sredinu bolje da ne pere odeću često i da se vuna i kašmir ionako "čiste same"

Pranje veša je posao bez kojeg bi mnogi od nas mogli, a i, navodno, za planetu je bolje da smanjimo upotrebu mašina za pranje veša. Da ne pominjemo troškove za prašak i omekšivače.

Ali Sidni, mlada aktivistkinja za zaštitu divljih životinja iz Sarija, tvrdi da je često pranje veša - preterivanje, i zapravo tvrdi da može da izgura celu godinu a da uopšte ne opere odeću.

Ona je na svom TikTok nalogu @cydney214 otkrila prilično nekonvencionalan pristup održavanja recimo svojih farmerki koje umesto da "zavrti" u mašini za pranje veša, umesto toga hladi u zamrzivaču, i da voli da vidi zaista "prljavu vodu" onda kada se odluči da opere odeću.

- Ja perem svoju odeću jednom godišnje. Perem svoje vunene predmete samo jednom godišnje – neki ljudi će pomisliti da je apsolutno ludo da odeću perete tako retko, posebno ako je često nosite. Ali vuna je tako neverovatno vlakno i ima mnogo kvaliteta koje mi to omogućavaju - rekla je ona u svom videu i objasnila: - Vuna je prirodno antimikrobna i antigljivična i zbog toga prirodno odvodi znoj i toplotu sa kože tokom vežbanja, što zauzvrat sprečava mirise. Površina zida takođe odbija vodu i otporna je na mrlje. Jedna od prednosti vune je što ostaje sveža duže između pranja u poređenju sa odećom od pamuka ili sintetike. To znači i manje pranja tokom životnog ciklusa odeće i znatno manji uticaj na životnu sredinu.

Foto: Pixabay.com

Sidni je pokazala i kako je koristila vodu u sudoperu i omekšivač za pranje džempera koji je imala dve godine, a oprala ga samo dva puta. Ona je natopila džemper, a zatim ga isprala i ponovo natopila. Za kraj ga je umotala u svež peškir da se osuši.

Ona je svesna da takav način života nije za svakog ali želi da ohrabri ljude da kupuju „stvarno kvalitetnu vunu“.

- Do 500.000 tona mikroplastike završi u okeanu za godinu dana pranjem sintetičkih materijala. Vuni jednostavno nije potrebno pranje tako redovno kao sintetički materijal. Zar nije tako zadovoljavajuće videti boju vode? Tako je lako oštetiti vunu i kašmir pranjem, pa zašto rizikovati! - pitala je pratioce.

Iako se činilo da će mnogi ostati zgroženi, ipak se suprotno.

- Nikad ne perem pantalone osim ako nešto ne prospem po njima. Fino mirišu i sa džemperima - napisao je jedan njen pratilac a drugi se nadovezao: - Upravo to kažem svima. Možete nositi ispod sloj pamuka/lana koji se može češće prati ako se više znojite.

Neki su joj čak i zahvalni na savetu

- Vaši video snimci su me naterali da se pobrinem da moja odeća i predmeti traju, Hvala -prokomentarisao je jedan korisnik TikTok-a, a drugi predložio: - I ja... nosiš majicu ispod i onda ne moraš sve da pereš.

Autor: Zorica Lazarević