AKTUELNO

Kada počnete da krečite zidove svog doma, poslednja stvar koju želite da vam se desi je da ostanete bez farbe, a usred tog haosa morate ponovo da idete u prodavnicu. Ili, s druge strane, može se dogoditi vam na kraju ovog zabavnog, ali fizički zahtevnog posla ostane previše farbe da ne znate šta da radite s njom.

Pre nego što zasučete rukave, dobro je da proverite koliko vam je tačno boje potrebno.

Opšte pravilo je da zidove uvek krečimo u dva sloja, što znači da je potrebna dupla količina boje u zavisnosti od površine zidova. Ako ćete farbati i plafon, ne zaboravite da to uključite u proračun. U zavisnosti od karakteristika prostorije, potrebno je voditi računa o površini prozora, vrata i drugih elemenata poput nameštaja i zidnih obloga koje ne želite da farbate.

U principu, potrebno nam je nešto manje od litra boje za površinu od 10 kvadratnih metara.

I kako izračunati površinu vaših zidova? Množenjem širine i visine. Površina svakog zida mora se izračunati posebno. Nakon što odredite površinu svakog pojedinačnog zida, saberite ih. Takođe saznajte ukupnu površinu prozora, vrata i drugih elemenata koje nećete farbati i oduzmite vrednost od ukupne površine zidova. Isto važi i za plafon, gde iz budžeta izbacujete dimne alarme, osvetljenje i slično, piše sajt Dom in Vrt.
Malo kupatilo

Površina: četiri kvadratna metra

Površina zida: 10 kvadratnih metara

Potrebna količina: četiri litra boje

Za malo kupatilo ove kvadrature obično je dovoljno četiri litra boje. Ova kalkulacija isključuje vrata, prozore i prostore za kade, kao i druge elemente pričvršćene za zid.

Kuhinja srednje veličine

Foto: Pixabay.com

Površina: 18 kvadratnih metara

Površina zida: 35 kvadratnih metara

Potrebna količina: 7,5 litara boje

Kuhinjski zidovi se prljaju brže od drugih, tako da ova prostorija zahteva češće farbanje. Osim toga, kuhinja najčešće sadrži zidne ormare, ormariće i druge elemente koje, osim ako ne menjamo celu kuhinju, ne uklanjamo pre farbanja, čime se smanjuje količina boje koja će vam biti potrebna.

Spavaća soba srednje veličine

Površina: 18 kvadratnih metara

Površina zida: 37 kvadratnih metara

Potrebna količina: 11 litara boje

Ako su zidovi u relativno dobrom stanju, spavaćoj sobi retko je potrebno više od dva sloja farbe, a osim nekoliko ugradnih ormarića, nema mnogo elemenata koji bi nedostajali farbanju. Dva prozora, vrata i ugradbeni ormar nisu uključeni u ovu kalkulaciju. Ukupna površina neobojenih zidova u spavaćoj sobi je oko 3,5 kvadratnih metara.

Autor: Marija Radić