Trik koji može mnogo da vam pomogne u kuhinji.
Voda u kojoj kuvamo makarone ili špagete često završi u odvodu sudopere. Bilo da je voda posoljena ili začinjena suvim začinima, kada dobijemo jelo koje smo tražili, ta voda nam više ne treba. Ali, to je greška.
Postoji genijalan način ali i razlog zašto bi trebalo da sačuvate tu vodu i - zamrznete je. Upravo vam kasnije, kada ste, recimo, u nedostatku vremena, pomoći da napravite brzinsku supu, čorbu ili preliv sa ovom vodom u kojoj se kuvala testenina.
Sve što je potrebno, kada kuvate testeninu jeste da je pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi i potom je sipate u kalupe za led ili celu količinu sipate u odgovarajući posudu koju bi trebalo da zamrznete. Ne bi bilo loše da je recimo raspodelite u silikonski kalup i kasnije uzimate kada vam bude potrebna, mnogo lakše ukoliko vam ne treba sva zamrznuta tečnost.
Te manje komade možete da iskoristite za soseve ili neke druge zanimljive prelive, jer će i dalje ta zamrznuta kocka imati u sebi "delove" testenina koje su se kuvale.
Kada se sve kockice u kalupu budu zaledile, slobodno ih možete i izvaditi iz njega i spojiti zajedno u jednu kesu i naravno vratiti u zamrzivač.
Preporuka je da se tako pripremljeno može čuvati i do šest meseci, piše "The spruce eats".
Autor: Iva Besarabić