AKTUELNO

Dođe trenutak u životu kada moramo da procenimo odnose oko sebe i odlučimo koji su vredni našeg vremena i energije. Da li je vreme da idemo?

Odnosi su kao složeni ples u kome se koraci i ritmovi neprestano menjaju. Ponekad su usklađeni, harmonični i lagani, ali ponekad su teški, komplikovani i nezgodni. Svaka veza u našem životu donosi svoju melodiju koja može uticati na naše emocionalno i mentalno stanje. Neki odnosi nas podižu, inspirišu i podstiču da rastemo, dok nas drugi mogu uvući u negativnost, iscrpiti nas i ograničiti.

Međutim, nikada nije lako priznati da je vreme za odlazak, za rastanak. Često pokušavamo da održimo odnose jer smo vezani za ljude, jer se plašimo promena ili zato što se nadamo da će se nešto nekim čudom promeniti na bolje. Ali u nekim slučajevima, najzdravija i najhrabrija odluka koju možemo doneti je da pustimo nekoga iz naših života. Vreme je da nastavimo dalje – bez njih!

Koliko često upadnemo u zamku veze koja nam donosi više štete nego koristi. Možda zbog duge istorije, zajedničkih uspomena ili jednostavno zbog straha od usamljenosti, istrajavamo u vezi koja nas polako uništava.

Pet jasnih znakova da je zaista vreme da nekoga pustite iz svog života.

1. Stalno se osećamo iscrpljeno i pod stresom

Posle svakog susreta osećamo se umorno, iscrpljeno i emocionalno iscrpljeno. Iako je normalno da veze zahtevaju energiju, one takođe treba da nas ispunjavaju i daju osećaj podrške i radosti. Ako osećamo da nas određena veza neprestano crpi i crpi energiju, to je snažan znak da nešto nije u redu.

Razmislite o situacijama u kojima moramo da se pretvaramo da smo neko ko nismo, ili stalno pokušavamo da izbegnemo sukob. Iako se svaka veza suočava sa izazovima, stalni osećaj stresa i napetosti nije zdrav. Ako je naša energija stalno na udaru i osećamo se kao da stalno hodamo po jajima, to je znak da je možda vreme da razmislimo o prekidu ove veze.

2. Ne možemo zaista da budemo mi

U zdravim odnosima trebalo bi da budemo u potpunosti ono što jesmo bez straha od osude ili odbijanja. Ako moramo stalno da se pretvaramo da smo neko drugi da bismo ispunili očekivanja druge osobe, to nije zdrav odnos. Autentičnost je ključna za sreću i blagostanje u svakoj vezi.

Često osećamo da moramo da sakrijemo svoje prave misli, osećanja i želje. Možda se plašimo da ćemo biti odbačeni ako pokažemo svoje pravo ja. Ovo je izuzetno iscrpljujuće i dovodi do unutrašnjih sukoba koji mogu negativno uticati na naše mentalno zdravlje. Ako nas neko ne prihvata takve kakvi jesmo i moramo stalno da igramo ulogu, to je jasan znak da je vreme da razmislimo da li je ova veza zaista dobra za nas.

3. Nedostatak poštovanja i podrške

Ako osoba sa kojom smo u vezi ne poštuje naša mišljenja, vrednosti, ciljeve ili snove, to je veliki problem. Uzajamno poštovanje je ključ za izgradnju jake i zdrave veze.

Možemo primetiti da nas ta osoba često kritikuje, umanjuje naša dostignuća ili ismeva naše snove. Možemo osećati da nas on ne podržava u našim nastojanjima ili čak da nas aktivno ometa u postizanju naših ciljeva.

U odnosima u kojima nema poštovanja i podrške, teško je rasti i razvijati se. Zaslužujemo da budemo okruženi ljudima koji nas poštuju, podržavaju i podstiču da ostvarimo svoje snove.

4. Stalni sukobi i nesuglasice

Oni mogu uništiti naše mentalno zdravlje i sreću. Ako se stalno svađamo sa nekim i nikako da nađemo zajednički jezik, to je znak da nešto nije u redu.

Konflikti mogu biti prilika za rast i razumevanje, ali samo ako obe strane žele da ih reše na konstruktivan način. Ali ako se stalno vraćamo na iste argumente i nikada ne nađemo rešenje, to znači da veza nema budućnost. Takve situacije nas mogu gurnuti u stalno stanje stresa.

Zaslužujemo odnose koji nas ne opterećuju, ali nam omogućavaju da rastemo i razvijamo se.

5. Gubitak poverenja

Poverenje je osnova svake veze. Bez poverenja nije moguće izgraditi čvrst i zdrav odnos. Ako je neko slomio naše poverenje i ne možemo da ga prebolimo, ili ako stalno dovodimo u pitanje njegovu lojalnost i iskrenost, to je znak da je vreme da odemo.

Stalno se pitamo da li je osoba iskrena ili verna, ili se brinemo da će nas ponovo razočarati, stvara stalni stres i nesigurnost.

Autor: Dubravka Bošković