AKTUELNO

Održavanje zdravih creva je ključno za celokupno zdravlje, a ishrana ima veliku ulogu u tome. Verovali li ne, čak 92 odsto imuniteta potiče od creva. Hrana koju jedemo može podržati naš probavni sistem ili izazvati razne probleme poput nadimanja, probavnih smetnji i povećanja telesne težine. Uravnotežena ishrana, bogata celovitim namirnicama kao što su voće, povrće i nemasni proteini, pomaže u održavanju zdravog crevnog mikrobioma, koji je neophodan za pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Nasuprot tome, prekomerna konzumacija prerađene hrane može narušiti ovu ravnotežu, dovodeći do upala i drugih gastrointestinalnih problema. Nezdrava creva mogu usporiti metabolizam, izazvati insulinsku rezistenciju i povećati skladištenje masti, što otežava gubitak težine. Da bismo postigli i održali zdravu težinu, važno je pažljivo birati hranu i izbegavati namirnice koje štete zdravlju creva.

Dijetetičarka Ebi Grim izdvaja tri prerađene namirnice koje treba izbegavati ako želimo da očuvamo zdravlje creva.

1. Musli i žitarice

Musli i žitarice mogu izgledati kao zdraviji izbor, ali zapravo mogu biti štetne po zdravlje creva. Iako su niskokalorične, ove žitarice često sadrže aditive i veštačke zaslađivače koji mogu narušiti ravnotežu crevnih bakterija i izazvati probavne smetnje.

"Žitarice su često siromašne vlaknima, ali bogate šećerom i veštačkim zaslađivačima koji mogu narušiti funkciju creva, uzrokujući simptome kao što su nadimanje, gasovi i grčevi u stomaku," kaže Grim za SheFinds.

2. Prerađeno meso za užinu

Prerađeno meso poput šunke, slanine i kobasica može negativno uticati na zdravlje creva zbog visokog sadržaja nezdravih aditiva, konzervansa i natrijuma. Pored toga, visoki sadržaj zasićenih masti u prerađenom mesu povezan je sa povećanjem telesne težine.

"Prekomerna konzumacija prerađenog crvenog mesa može izazvati nepovoljne promene u mikrobiomu, povećavajući broj loših bakterija. Prerađeno meso često dolazi od životinja koje su hranjene lošom kvalitetnom hranom i koje su ubrizgane hormonima i drugim hemikalijama koje mogu negativno uticati na zdravlje creva i težinu," napominje dijetetičarka Grim.

3. Peciva

Peciva su često prepuna rafinisanih ugljenih hidrata, šećera i nezdravih masti. Redovna konzumacija ovih proizvoda može negativno uticati na zdravlje creva, uzrokujući nadimanje, upale i povećanje telesne težine.

"Peciva ne podržavaju zdrave nivoe crevnih bakterija i zapravo mogu podsticati prekomerni rast loših bakterija. Ove popularne opcije za doručak negativno utiču na zdravlje creva i kontrolu težine jer visok sadržaj šećera može povećati nivo insulina u telu, što dovodi do povećanog skladištenja masti," zaključuje Grimova.

Autor: Jovana Nerić